Autor: Kristi Kool • 24. aprill 2019

Mihkel Eliste koduostubuumist: liiga optimistlik

Arco Vara analüütik Mihkel Eliste peab Kantari Emori uuringukokkuvõtet liiga optimistlikuks. Täna avaldatud uuringu kokkuvõttest selgub, et tervelt 39 protsenti Eesti elanikest tahab vahetada kodu, neist 17 protsenti lähima viie aasta jooksul.
Arco Vara analüütik Mihkel Eliste
Foto: Arco Vara

Mihkel Eliste juhib tähelepanu, et laenuturu jahtumist kinnitavad krediidiasutused, elukondlikul kinnisvaraturul on samaaegselt tehingute arvu osas jätkunud mõõdukas langustrend ning hinnakasv on järjest aeglustumas. „Lisaks on ka majanduskasv prognoositavalt aeglustumas, laenuraha hind aeglaselt kuid siiski tõusmas ja laenuraha kättesaadavus ja selle pakkumine pangandusturul aset leidvate muudatuste saatel muutumas - viimast ennekõike arendajate, mitte nii väga lõpptarbijate jaoks.“ Kõik need faktorid annavad analüütiku hinnangul põhjust uuringus välja toodud koduostubuumi jätkumises kahelda.

„Kui hetkel vaadata aktiivseima eagrupi ehk 25-35-aastaste tarbijakäitumist, siis pigem on viimase kahe kvartali vältel olnud märgata vähemalt kinnisvarabüroo vaatevinklist nende turult mõningast taandumist,“ kinnitas Eliste, kelle sõnul pole selles iseenesest midagi eriskummalist. „Kui vaadata Eesti rahvastikupüramiidi ning selle alusel prognoositavaid tulevate aastate elanikkonna struktuurseid muutusi, siis aktiivseima kinnisvara ostjaskonna tugevam taandumine on ootuspärane.“

Arendajate arvamusega ei nõustu ülejäänud turuosalised

Eliste hinnangul on viimasel ajal märgata trendi, kus kinnisvaraturul osalejate arvamused on hakanud lahku minema, seda ennekõike arendajate ja siis kõikide ülejäänud turuosaliste vahel. „Arendajad on hakanud meedias järjest enam väljendama, et igasugune tugev ostuhuvi jätkub ja tehingute arvu langus on ajutine ning kõik pöörab jälle rõõmsalt kasvule. Kui aga vaadata, mida kinnisvarabürood, suuremad ehitusettevõtted ja ka krediidiasutused prognoosivad, siis edasine tehingute arvu mõõdukas langus, pakkumiste arvu kasvamine ja müügiperioodide pikenemine on pigem vähemalt käesoleva aasta vältel ootuspärasemad sündmused,“ rääkis analüütik Kinnisvarauudistele.

„Tallinnast väljaspool erinevates aktiivseimates Eesti väikelinnades nägime terve eelmise aasta vältel juba keskmiselt 15%-list turuaktiivsuse langust, mis on sõltuvalt piirkonnast jätnud pideva palgakasvu saatel tüüpkorterite hinnad võrreldes nelja kuni viie kvartali taguse perioodiga täpselt samale tasemele,“ lisas ta.

Loe Kantar Emori uuringu kokkuvõtet SIIT

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474