Autor: Annika Kald • 13. mai 2019

Kinnisvaraga seotud teenuste puhul käibemaksu üldreeglid ei kehti

Selleks, et kinnisvaraga seotud teenuselt ­õigesti käibemaksu arvestada, deklareerida ja tasuda, on oluline kindlaks määrata, kus on selle teenuse käibe tekkimise koht, kirjutab Derling Primuse partner ja vandeadvokaat Rolan Jankelevitsh.

Üldine nn B2B reegel on, et teenust maksustatakse teenuse saaja asukoha järgi. Selle erireegli eesmärk on tagada, et teenuse maksustamine toimub samas kohas, kus toimub selle tarbimine. Näiteks juhul, kui Eesti raamatupidamisbüroo osutab teenust Läti käibemaksukohustuslasest kliendile, siis käive tekib Lätis ja rakendub nn pöördmaksustamine.

Kiri maksu- ja tolliameti koosolekuruumi seinal.
Foto: Eiko Kink

Samas kehtib selle põhireegli suhtes hulganisti erandeid, millest üks kohaldub just kinnisasjaga seotud teenustele. Neid maksustatakse nimelt kinnisasja asukoha järgi. Eestis asuva kinnisasjaga seotud teenuse käivet maksustatakse alati Eestis, olenemata sellest, kellele seda teenust osutatakse.

Näiteks kui Eesti käibemaksukohustuslane ehitab Soome isikule Eestis maja, siis käibe tekkimise koht on Eesti, mitte Soome – see omakorda tähendab, et Eesti ettevõtja peab esitama arve koos Eesti 20% käibemaksuga. Ja vastupidi, kui Eesti ettevõtja osutab näiteks Soomes asuva kinnisasja hindamise teenust, siis käibe tekkimise koht on igal juhul Soomes. Kui viimasel juhul on klient eraisik, võib Eesti ettevõtjal tekkida kohustus ennast Soomes käibemaksukohustuslaseks registreerida. Seadus sisaldab mitteammendavat loetelu teenustest, mida tuleb lugeda kinnisasjaga seotuks. Sellised teenused on näiteks ehitamine, hindamine ja hooldamine ning kinnisasja võõrandamiseks, ehitamise ettevalmistamiseks ja korraldamiseks osutatavad teenused ja majutusteenus.

Samas võib kinnisasjaga olla seotud terve hulk muid, seaduses nimetamata teenuseid. Üldpõhimõttena loetakse kinnisasjaga seotud teenusteks ainult selliseid teenuseid, millel on piisavalt otsene seos konkreetse kinnisasjaga.

Näiteks projekteerimise puhul võib julgelt tõdeda, et teenus on kinnisasjaga seotud, kui projekti koostamine tellitakse mingi kindla krundi jaoks. Kui aga tegemist ei ole mingi konkreetse asukohaga seotud projektiga ehk ostetakse tüüpprojekt, siis ei ole tegemist ka kinnisasjaga seotud teenusega käibemaksuseaduse mõttes.

Loe pikemalt Äripäevast

9. mail ilmus Äripäeva tellijatele erileht Ehitusõigus ja kinnisvara, mis valmis koostöös Derling Primus advokaadibürooga.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474