Autor: kinnisvarauudised.ee • 16. juuli 2019

Kinnisvara24: uus korter müüb vähem kui poole aastaga

Kuigi uusi korterelamuid ehitatakse palju ja kinnisvara ruutmeetri hind on rekordtasemel, leiavad uued korterid endiselt kiiresti omaniku – korteri müük uusarenduses võtab aega keskmiselt 5,2 kuud, näitab Kinnisvara24.ee statistika.
Foto: Pixabay

Kinnisvaraportaali kinnisvara24.ee juhatuse liige Kalev Roosiväli rääkis, et kuigi tänast kinnisvaraturgu iseloomustab väga suur uusarenduste pakkumiste arv ja suhteliselt kõrge hind, on Eesti inimeste ostujõud samuti kasvanud ja nõudlus uute korterite järele püsib kõrgel tasemel.

„Keskmise kinnisvaratehingu ruutmeetri hinna tõus on seotud sellega, et võrreldes varasemate aastatega tehakse rohkem tehinguid uute korteritega. Nõudlus uute korterite järele on suur ja kuna kodu ostetakse enamasti pikaajalise investeeringuna, siis pole ostu mõttekas edasi lükata ka siis, kui kinnisvara hind on praegusel kõrgel tasemel. Isegi kui hinnad peaksid langema, siis võib laenu saamine muutuda keerulisemaks,“ selgitas Roosiväli.

Peep Sooman Pindi Kinnisvarast täpsustas, et kuni kolmandik uutest korteritest müüakse eelmüügi ajal juba esimese paari kuu jooksul, pooled korterid ehitusperioodi vältel ja ülejäänud peale hoone valmimist.

„Harjumaal müüakse 80% korteritest paberi peal siis, kui ehitus alles kestab. Kui korter saab valmis, siis lüheneb ka müügiperiood, sest paljud ostjad soovivad vara enne ostu tegemist oma silmaga üle vaadata."

Nõudlus ja huvi uusarenduste vastu on väga suur, aga kuna pakkumisi on samuti palju, siis tutvutakse enne tehingu sooritamist paljude objektidega ja kaalutakse ost väga hoolega läbi.

Maa-ameti statistika alates 2003. aastast kuni tänaseni näitab, et 16 aasta Eesti kõrgeima hinnaga tehingud tehti tänavu juunis, kui keskmiseks müüdud korteri ruutmeetrihinnaks oli Tallinnas 1988 eurot ja Tartus 1522 eurot.

Kinnisvara24 on Eesti suuruselt teine kinnisvaraportaal, mille asutasid Ekspress Grupp ja Eesti juhtivad kinnisvarabürood 2018. aastal. Portaali haldab Kinnisvarakeskkond OÜ, mis kuulub 49% Ekspress Grupile ja 51% viiele kinnisvarabüroole.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474