Autor: Eva Kiisler • 5. august 2019

Metro Holding saavutas mullu rekordtulemuse

Eestis ja Lätis kinnisvara arendusprojektidesse investeerimisega tegelev Metro Holding teenis 2018. aastal 42,6 miljoni eurose käibe juures 7,5 miljonit eurot tegevuskasumit. 2018. aasta oli grupi jaoks rekordiline nii 40,5 miljoni eurose korterite müügikäibe kui ostjatele üle antud korterite arvu -- 168 -- poolest.

Metro Holdingu omanikud Sulo Nigul ja Mart Habakuk koos Muinsuskaitseameti juhi Siim Raiega Tivoli elamurajooni ehitusplatsil. Elamurajooni ehitus sai kuulsaks sellega, et sealt avastati 2015. astal ajaloolised laevavraki jäänused.
Foto: Raul_Mee
Metro Holding OÜ konsolideerimisgrupi põhitegevus on investeerimine kinnisvara arendusprojektidesse, millele osutab juhtimis- ja maaklerteenuseid mullu Äripäeva kinnisvarabüroode TOPis 15. koha saavutanud Metro Capital OÜ.

Mullusega võrreldes kasvas Metro Holdingu müügitulu 59,09 % ja tegevuskasumi rentaablus oli 17,67 %. Aastaga tegevuskasumi rentaablus siiski kahanes 3,96 %.

2017. aastal oli ettevõtte müügitulu 26,76 miljonit ja tegevuskasum 5,79 miljonit eurot.

„Metro Holding konsolideerimisgrupi müügitulu kajastatakse asjaõiguslepingute sõlmimisel ning seetõttu kajastub ettevõtte kogu müügikäive ja tulem korterite üleandmise perioodil. See periood moodustab üldreeglina ca 10% kogu aktiivsest arendusperioodist, mistõttu ei satu projektide arendustegevus ja käive samasse majandusaastasse,“ selgitab majandusaasta aruanne.

Grupis üheksa tütarettevõtet

2018. aasta lõpus kuulus Metro Holding OÜ konsolideerimisgruppi üheksa tütarettevõtet, millest viis olid aktiivsed kinnisvara arendusprojektid. Gruppi kuulusid Kiikri Kodu OÜ, Pikksilma Kodu OÜ, Meerhofi eluhoonete arendusega tegelev Pirita tee 20a OÜ, Toom-Kuninga OÜ ja SIA Sporta 8. Konsolideerimisgruppi kuuluvad veel Suur Ameerika Jäähalli OÜ, Lätis asuv projektijuhtimisettevõte SIA Metro Capital Management ja Metro Garantiitööde OÜ, mis osutab lõppenud arendusprojektidele garantiiteenuseid. 2017. aastal asutati ehitusettevõte OÜ Kiikri Ehitus, mis osutab ehitusteenust Kiikri Kodu OÜ ja Toom-Kuninga OÜ arendusprojektidele.

„Meie missioon on luua äri- ja elukeskkondi, mille väärtus püsib üle põlvkondade. Sellest lähtume nii uusi projekte soetades kui arendusprotsesside (planeerimine, projekteerimine, ehitamine) jooksul. Arendusprojektidele aitavad väärtust luua kõrge potentsiaaliga asukohavalik, investeeringud keskkonnasäästlikku ehitusse, moodsate taastuvenergia ja tehnoloogiliste lahenduste kasutamine ning kvaliteetne tööde teostus koos usaldusväärsete koostööpartneritega,“ seisab ettevõtte majandusaasta aruandes.

„Kõigis Metro Holding OÜ aktiivsetes arendustes on hooned projekteeritud ja ehitatud A või B energiaklassile vastavatena. Oleme juba paigaldanud oma projektidele (Kiikri Kodu, Pikksilma Kodu, Pirita tee 20a) päikesepaneele tootmisvõimsusega kokku 300 kW ning 2019 on lisandumas 54 kW.“

Uusi kinnistuid ei soetatud

2018. aastal ettevõte uusi kinnistuid ei soetanud, kuid alustati 110 korteri ja äripinnaga Toom-Kuninga arendusprojekti ning hakati ehitama 28 korterga kõige merepoolsemat hoonet Kiikri Kodu projektis.

Aruande aasta lõpus töötas ettevõttes kaks töötajat, aasta jooksul kahanes töötajate arv ühe võrra.

Töötajatele maksti töötasu kogusummas 47 427 eurot. Emaettevõtte juhatuse liikmetele tasu ei makstud.

Metro Holdingu emaettevõte Metro Capital kuulub valdusfirmade kaudu Sulo Nigulile (36%), Mart Habakukele (29,39 %), Ain ja Agne Kivisaarele (10,96 % ), Rain Pärnale (2,04 %) ja Riin Vähile (1 %).

29,6 % ettevõttest kuulub Estonian Business School Groupile (29,6 %), mille üks omanikke on samuti Mart Habakuk.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474