Autor: kinnisvarauudised.ee • 17. detsember 2019

Äripäeva Kinnisvarakonverents tuleb juba veebruaris!

20. veebruaril toimuv Äripäeva 7. kinnisvarakonverents toob kokku valdkonna esindajad, annab ülevaate turul toimuvast, jagab kogemusi ning kasulikke näpunäiteid, toob kuulajateni tulevikuperspektiivid.

Eesti Panga septembris avaldatud prognoosi järgi on tänavu Eesti majanduskasv 3 %, kuid järgmisel aastal vaid 1,9% ja 2021. aastal 2 %. Kuigi kinnisvaraturul jahenemisest silmanähtavaid märke pole, on õhus tunda ootusärevust ja kartust. Positiivsete prognooside järgi sügavat kriisi ei tule, negatiivse vaate põhjal ootab lähiaastatel ees hulk konsolideerumisi ja pankrotte. Kuidas näevad edukad valdkonna ettevõtjad aastat 2020 ja millised on plaanid aastaks 2021? Milliseid ärivõimalusi pakuvad jahtuv majanduskeskkond? Konverentsil keskendutakse palju tulevikule, lisaks äriplaanidele tulevad teemaks PropTech, panga vaade, kinnisvaraturu analüüsid ja palju muud huvitavat.

Päeva alustame Tallinna linnapea Mihhail Kõlvarti tervitusega. Kinnisvaraturu hetkeseisust, lähiaastate ettevaatest ja mõjutavatest teguritest teeb kokkuvõtte Eesti Panga ökonomist Taavi Raudsaar.

Tähelepanu! Parima hinnaga pääsmed lõpevad reedel, 20.12!

Tallinna linnaplaneerimise amet andis eelmisel aastal välja 1223 ehitusluba, mida on 354 võrra vähem kui aasta varem. „Ehitustegevuse vaibumise märki need arvud siiski ei kinnita, küll aga põhjalikumat tööd loa menetlemisel,“ on öelnud Tallinna abilinnapea Andrei Novikov. „Siinjuures on paslik meelde tuletada, et ehitusloa menetlust kiirendab kvaliteetne projekt. See tähendab, et ehitusprojekt peab olema kooskõlas kõigi nõuete ja lähtetingimustega nagu näiteks projekteerimistingimused ja planeeringud,“ rõhutas ta. NOVE advokaadibüroo vandeadvokaat Veiko Vaske räägib konverentsil kinnisvaraarenduse ja ehitusega seotud lubadest. Ettekandes tuleb juttu projekteerimistingimustest ja planeeringutega seonduvast.

Päeva teises pooles kuuleb laval analüütikute vestlusringi, kuid enne vaatame mida ütlevad meile Eesti kinnisvarasektori numbrid. Äripäeva Infopanga juht Joonas Jõgi teeb kokkuvõtte andmetest. Veel enne kui suundutakse lõunale, autasustame kinnisvaraettevõtete TOPi ja kinnisvarabüroode TOPi võitjaid.

Pärast lõunat kuuleme edukate ettevõtete plaanidest ja nende juhtide arvamusest, mis saab edasi järgnevatel aastatel.

Kinnisvarabüroode TOPi võitja AS Liven asutati 2014. aastal, mil Eesti turult lahkus ehitusettevõte Skanska, eesmärgiga arendada Tallinnas elukondlikku kinnisvara. Ettevõte kirjutab 2018. aasta majandusaasta aruandes, et aasta kasumlikult lõppemine tulenes mitme arendusprojekti edukast lõppemisest ja et mullu jätkati varem sõlmitud maaklerlepingute ja projektijuhtimislepingute täitmist. Arendusprojektide läbiviimiseks asutati seejuures kolm tütarettevõtet ja aktiivselt juhiti üheksat eri staadiumis olevat arendusprojekti. Esineb Liven juhatuse liige Andero Laur.

Nii äri- kui elukondliku kinnisvara arendaja ja ehitaja Kaamos teatas hiljuti sisenemistest Läti turule, kus alustab kortermajade ehitust Riia kesklinna. Tallinnas arendatakse Avala ärikvartalit, koguinvesteeringuga 85 miljonit. Kaamose kinnisvara valdkonna konsolideeritud müügitulu oli 2019 9 kuuga 43 miljonit eurot ning puhaskasum 8,7 miljonit. Äripäeva edukate ettevõtete TOP 100 hulgas jõudis Kaamos Grupp 85. kohale. Plaanidest räägib Kaamos Kinnisvara tegevjuht Priit Uustulnd.

Scandium Kinnisvara on 2015. aastal asutatud professionaalne üürikinnisvara arendamisega, terviklike üürimajade loomise ning üürikinnisvarasse investeerimisega tegelev ettevõte, kes on lühikese ajaga tõusnud Eesti suurimate kinnisvaraarendajate hulka. Ettevõte on kolme aastaga arendanud ja müünud üle 300 üürikorteri. Ehituses on lisaks kaks suurt üürimaja Tallinnas ja Tartus, tuues turule veel ligi 200 üürikorterit. Scandiumi esindab Scandium Kinnisvara partner/tegevjuht Maido Lüiste.

Maa-ameti 2019. aasta esimese poolaasta korterituru analüüs näitab, et korterite ostu-müügitehingute koguväärtuse viimaste aastate trend on olnud kasvav, püsides ilma suurte erandlike muutusteta. Tehingute koguarv on pärast 2017. aasta kerget langust jäänud püsima stabiilsel tasemel. 2020. aasta majanduskasvu ootuse langemine seoses maailmamajanduse oodatust kiirema jahtumisega avaldab mõju ka ärikinnisvaraturule, vähendades nii arendajate initsiatiivi uute äripindade rajamisel kui ka üürnike nõudlust ruumide osas. Sel aastal ei piirdu vaid ühe analüütiku arvamusega, laval kohtuvad arutlusringis Domus Kinnisvara ärikinnisvara valdkonna juht Alar Voogla, Uus Maa Kinnisvara analüütik Igor Habal ja Arco Vara Kinnisvarabüroo analüütik ja kutseline hindaja Mihkel Eliste.

Päeva lõpetame PropTech teemadel. Tehnoloogiast kinnisvara maailmas teeb kokkuvõtte Restate Property Advisors partner Ardi Roosimaa. Ettekandes keskendutakse teenuste digitaliseerimisele, nutilahenduste jms haldamisele ja arendamisele. Saad vastused küsimustele: Miks niinimetatud e-Eesti ei ole kinnisvara tehnoloogias eeskäija? Mis teeb tehnoloogia juurutamise kinnisvaras keeruliseks? Mida on juba tehtud ja mida oodata aastal 2020? Miks on digitaliseerimine hea?

LVM Kinnisvara juhatuse liige Ingmar Saksing leiab vastuse küsimusele: „Kas uued tehnoloogiad lühendavad müügiperioode ja tõstavad läbimüüki?“ Kinnisvaramaakleritel ja arendajatel pole Eestis uut kliendihaldustarkvara. Millised on uued tõhusad ja lihtsad müügijuhtimise vahendid, mis sobivad ka Eesti kinnisvaraturule?

Ole varajane ning saad soodsamalt! Registreeru Äripäeva Kinnisvarakonverentsile soodushinnaga kuni 20.12 SIIN.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474