Autor: Kristjan Pruul • 15. jaanuar 2020

Soome fondil on Eestis 35 miljoni eurone kinnisvaraportfell

Soomlaste ettevõttele Asuntosalkku Eesti OY kuuluv Linnakodu OÜ jätkas möödunud aastal topeltkiirusel investeerimisega ning on soetanud endale juba 35 miljoni euro väärtuses kinnisvara.
Linnakodu kinnisvaraportfelli kuuluvad ka mitmed korterid Staapli tänaval Noblessneri sadamalinnakus
Foto: Liis Treimann

Ettevõtte juhatus hindas lõppenud majandusaasta edukaks. “Vaatamata märkimisväärselt kerkinud hinnatasemele suutis ettevõte kasvatada kinnisvaraportfelli planeeritud mahus ning säilitada senine kiire kasvutempo,” märgitakse Äripäeva Infopanka laekunud majandusaasta aruandes.

Kinnisvarainvesteeringute jaotises on kirjas, et investeeringud kinnisvara ostuks ja remondiks kasvasid 60 protsenti, 12,3 miljoni euroni ning kasum kinnisvaraportfelli õiglase väärtuse kasvust oli 950 000 eurot.

Kokku hindavad soomlased oma siinse portfelli väärtuseks augusti alguses lõppenud majandusaasta seisuga 35 miljonit eurot. Ettevõtte laenukoormus kasvas samal ajal 9 miljonilt eurolt 15 miljonile eurole. Ületuleval ja 2024. aastal lõppevate laenulepingute intress on 1,9 protsenti pluss 3 kuu euribor. Avalikel andmetel kuulub neile 613 kinnistut.

Asuntosalkku Eesti OY laienes Eesti turule 2014. aastal, juba toona oli plaanis hankida Eestis "tuhandeid kortereid," fond eelistab kortereid Tallinna vanalinnas ja selle äärealadel, näiteks Kalamajas, kesklinnas, Pelgulinnas ja Kadriorus.

Juhtkonda kuuluvad Viljar Kähari ja Ivo Saluoks avaldavad aruandes lootust, et senine hinnaralli pidurdub. “Mitmes kallima hinnatasemega turusegmendis on müügitempo oluliselt aeglustunud. Mõned arendajad on selles valguses sunnitud langetama müügihindu või tegema kampaaniapakkumisi. Senise kasvutempo jätkumine ei ole meie hinnangul enam võimalik. On tõenäoline, et 2019.–2020. aastal turule tulevate uusarenduste hinnatasemed jäävad olemasolevatega samale tasemele ning võib juhtuda, et mõned projektid ebapiisava marginaali tõttu ei realiseeru,” kirjutavad nad ning viitavad, et ka maailmamajanduse olukord liigset optimismi ei sisenda. Hinnatõusust hoolimata kavatseb Linnakodu OÜ ka edaspidi investeeringuid jätkata.

Üüritulu teenis Linnakodu lõppenud majandusaastal 1,5 miljonit eurot ehk poole rohkem kui aasta varem. Kinnisvara müüdi 120 000 euro eest. Rendi ja üürimisega seotud teenuste ning kinnisvara väärtuse tõusu pealt teenis Linnakodu OÜ 1,7 miljonit eurot kasumit. Dividendiks makstakse jooksval majandusaastal pealt 234 000 euro.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474