Autor: Tenerife24 juht Eike Feigenbaum • 28. august 2020

Millist tootlust teenib kinnisvara Tenerifel?

Eestlaste seas populaarseks saanud talvise päikesepuhkuse sihtkoht Tenerife ja Kanaari saared tõmbab üha enam tähelepanu ka investeerimishuviliste seas.
kinnisvarabüroo Tenerife24 juht Eike Feigenbaum

Tenerife24 kinnisvarabüroo saab järjest sagedamini päringuid kinnisvaraalaste investeeringute osas ning peamiselt on huviliste sooviks osta kinnisvaraobjekt, millega edaspidi pakkuda majutusteenust ehk puhkusemajutust.

Pane tähele!

Veebiseminari Puhkusemajutus Kanaari saartel soodushinnaga piletid veel vaid 6. septembrini. Registreeri SIIN.

Mis on puhkusemajutus?

Viimase kümne aasta jooksul on maailmas populaarseks saanud uus majutusviis. Paljud reisijad ei kasuta enam tavalise reisibüroo teenuseid, vaid ostavad lennupiletid otse lennufirmade kodulehelt ning valivad hotelli asemel hoopis kodumajutuse mõnest tuntud portaalist nagu booking.com või airb’n’b.

Ka eestlaste seas on viimastel aastatel märgata hüppeliselt suurenenud huvi nii puhkusemajutuse kasutamise kui ka selle pakkumise vastu. Sellise teenuse puhul näevad Tenerife24 kliendid ka potentsiaalset võimalust kinnisvarasse investeeritud säästude pealt kiirelt tulu teenima hakata.

Puhkusemajutuse pakkuja ostab reeglina ühe või mitu korterit, teeb vajadusel värskendava remondi ning paneb korteri seejärel internetti üles juba eelpool mainitud portaalidesse puhkusemajutuse pakkumiseks. Taolise puhkuse üüri kestus on tavaliselt mõni päev kuni paar nädalat. Tenerife, kui turismisihtkoha, suur menu on viimastel aastatel sellise teenuse hinda siin saarel järk-järgult kasvatanud ning ühe nädala majutuse hind keskmise suurusega korteris või villas on pea võrdväärne pikaajalise üüri ühes kuus tasutava summaga, teinekord isegi kõrgem.

Kui lihtne on alustada puhkusemajutuse pakkumisega Kanaaridel ning kas see on tulus äri?

Tenerife24 soovitab kõigil oma klientidel alati maksimaalselt arvestada kohalike seaduste ja maksusüsteemiga. Nii seadustest kui puhkusemajutusega kaasnevatest maksudest räägime täpsemalt peagi toimuval Äripäeva veebiseminaril. Omal käel Hispaania ja Kanaaride kohaliku bürokraatiaga kindlasti lihtne hakkama saada ei ole. Alati on soovitav pöörduda ja vähemalt konsulteerida spetsialistidega. Esiteks juba seetõttu, et ametiasutuses teenindatakse siin valdavalt ainult riigikeeles ehk hispaania keeles. Ka võib hispaania keele mittevaldajal või vaid suhtluskeeles valdajal osutuda ääretult keerukaks hulgaliste taotluste, maksuvormide ja muude dokumentide täitmine.

Nimelt tuleb seadusliku tegevuse alustamiseks ostetud korter registreerida kohalikus Turismiametis kui puhkusemajutust pakkuv korter ehk Vivienda Vacacional. Viimastel aastatel on Kanaari saartel ehk Hispaania Autonoomsel Regioonil, kes reguleerib ise oma piirkonna turismiga seonduvaid küsimusi, tekkinud tuline vaidlus puhkusemajutuse teemadel. Rakendatud on mitmeid piiravaid seadusi ja regulatsioone, mis hilisemalt on Hispaania Ülemkohtu otsusega osaliselt tühistatud. Samuti on viimastel aastatel seoses puhkusemajutuse pakkumise kasvuga tugevnenud maksuameti kontroll ning ka siinses maksusüsteemis orienteerumiseks kulub omajagu aega.

Samuti räägime seminaril täpsemalt kõikidest muudest jooksvatest kuludest, mis puhkusemajutuse pakkumisega kaasas käivad ning mille peale esmakordne investeerija esialgu ehk mõelda ei pruugi. Investeeringu tulususe kalkuleerimiseks on aga oluline silmas pidada kõiki kaasnevaid kulusid ja makse, et vältida hilisemat pettumust.

Kuidas on mõjutanud ülemaailmne sanitaarkriis käesoleval aastal Tenerife kinnisvaraturgu ja puhkusemajutuse äri?

Puhkusemajutuse puhul tõi eriolukorra kehtestamine ja turismi peatamine Hispaanias loomulikult kaasa seisaku. Suvekuude jooksul peale eriolukorra lõppu on aga taas märgata elavnemist, peamiselt siseturu klientide näol. August on nii Kanaaridel kui mandri-Hispaanias tavaliselt puhkuste kuu ning just kriisiolukorras eelistatakse suvitada oma riigis. Paljud reisijad eelistavad üha enam seoses sanitaarsete nõuetega majutuseks just kodumajutust, et vältida hotellide ühiskasutuses alasid ja suurema hulga eri rahvustest reisijatega kokku puutumist. Samuti on osa hotelle veel endiselt suletud.

Kui enne kriisi algust oli puhkusemajutuse levinumaks tüübiks väikesed stuudiokorterid või ühe magamistoaga korterid suurtes kompleksides, siis peale kriisi algust eelistatakse Tenerife24 koostööpartneri Kanaari Puhkusemajutuse Liidu presidendi (ASCAV - Asociación Canaria de Alquiler Vacacional) sõnul rohkem eramuid ja villasid, kus on terrass või aed ja erabassein. Kuna palju puhkusemajutuse kortereid on ostetud pangalaenu abil, siis peale mitmekuist pausi on üks osa omanikke raskustes laenumaksete tasumisega, mis on endaga kaasa toonud nende korterite liikumise pikaajalise üüri turule. Seega on tulenevalt praegusest kriisist ka vähem puhkusemajutuse pakkujaid.

Kui on kindel soov soetada Tenerifele korter või maja ning alustada puhkusemajutuse pakkumisega, siis millist objekti ja kuhu valida?

Ka seda teemat puudutame põhjalikult seminari jooksul. Momendil on veel raske prognoosida, millist tüüpi korter või maja võiks olla populaarne puhkusemajutuse objekt aasta või paari pärast.

Reeglina on siiani levinuimaks ning ka soodsaim variant soetada endale selliseks eesmärgiks stuudiokorter või ühe magamistoaga korter võimalikult hea asukohaga kuurordis, soovitavalt ranna lähedal ning basseiniga kompleksis. Sellist, väiksemat korterit on vajadusel aga keerulisem pikaajalisele üürile anda või ise kasutada, kui investeerijaks on näiteks lastega perekond.

Ridaelamu või villa soetamiseks läheb aga tarvis suuremat investeeringut. Kõige olulisem on silmas pidada pigem objekti asukohta ning korterite puhul ka ühistute nõudeid, millest räägin põhjalikumalt seminaril. Kuna puhkusemajutuse klient ei ole tihti tavaline hotelli-turist, siis ühte kindlat linnaosa välja tuua ei saagi. Puhkusemajutusega saab tegeleda kogu saare ulatuses, kuid loomulikult on siinkohal erinevused selles, milline klient millist piirkonda soovib ja millal on ühes või teises piirkonnas populaarseim periood ja suurim nõudlus majutuskohtade järele.

Seminari jooksul teeme ka kokkuvõtte meie eelmise seminari: “Kuidas osta kinnisvara ja investeerida Hispaanias - Kanaari saartel” (toimus Äripäeva veebiseminarina 05.03.2020 ning on siiani järelvaadatav) sellest osast, mis käsitleb kinnisvara ostutehingut üldiselt Tenerifel ja Kanaari saartel.

Kõigest eelnevast täpsemalt räägib Tenerife24 omanik Eike Feigenbaum juba 22.septembril veebiseminaril: Puhkusemajutus Kanaari saartel. Registreeri SIIN.

Ootame kuulama!

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474