Autor: kinnisvarauudised.ee • 20. märts 2023

Notariaalsete kinnisvaratehingute arv kahanes

Võrreldes 2021. aastaga, aastal 2022 notariaalsete kinnisvaratehingute arv kahanes pea kümnendiku võrra. Võrreldes eelmise aasta jaanuari ja veebruariga, tehti käesoleva aasta samal perioodil notariaalseid kinnisvaratehinguid viiendiku võrra vähem.
Notarite Koja esimees Merle Saar-Johanson.
Foto: Andras Kralla

Notarite Koja esimees Merle Saar-Johansoni sõnul kasvas notaritoimingute arv ülemöödunud aastal jõudsalt, kuid suurem pööre toimus 2022. aasta viimases kvartalis.

„Mullune langus aasta kohta oli veel mõõdukas: toimingute arv vähenes 6% ja notariaalsete kinnisvaratehingute arv 9%. Tänavu on tunda süveneva majanduslanguse mõjusid, sest nii jaanuaris kui ka veebruaris kinnitasid Eesti notarid kinnisvaratehinguid üle 20% vähem kui eelmise aasta samadel kuudel. Notaritoimingute arv kokku vähenes mõlemas kuus ligi 11% ning majanduse praegused väljavaated ei tõota olukorra kiiret paranemist,“ ütles Saar-Johanson.

Jätkub kaugtõestamiste võidukäik, sest eelmisel aastal kasvas videosilla teel tehtud ametitoimingute arv 46 285ni ehk 43%. Ühe notari kohta tegi see keskmiselt üle 500 kaugtõestamise.

„Tänu kaugtõestamisele on notaritoimingud nüüd klientidele mugavamad ja jätkame e-teenuste arendamist. See hõlmab muuhulgas kaug- ja hübriidtõestamise täiustamist, samuti abieluvararegistri ja pärimisregistri avalikke teenuseid. Lisaks loodame sel aastal alustada volikirjade registri arendamist, mille kaudu saab kontrollida notariaalsete volikirjade kehtivust,“ lisas Saar-Johanson.

Saar-Johanson märkis, et eelmise aasta positiivne uudis oli notarite hea tulemus rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamisega seotud Moneyvali hindamisel. „Notarid olid ühes finantssektoriga kõige teadlikumad sanktsioonide kohaldamise nõuetest,“ ütles ta.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474