Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 14. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: veeudukustutus vajab 80%vähem vett ja tekitab 80% vähem veekahjusid

Tule summutamiseks veeudu kasutav innovaatiline kustutussüsteem on kõige efektiivsem ja turvalisem tulekustutuslahendus. Kuigi veeudu tegemiseks kasutatakse 80% vähem vett, näitavad veeudukustutusega tehtud katsetused ja reaalsus senistest süsteemidest oluliselt paremaid tulemusi nii kustutamisel kui ka tule likvideerimisest tekkinud tagajärgede puhul.

„Kui tavalise sprinkleriga peab kustutusvesi jõudma laua all põleva prügikastini, siis veeudu surub lihtsalt tule maha ning olulised veekahjustused jäävad tekkimata,“ selgitas tuleohutusettevõtte Antifire Tuleohutuslahendused juht Andrus Nurga, kes esindab Eestis innovaatilist Austria tippinseneride firmat AQUASYS Technik GmbH.

Ta lisas, et kõrgsurvega väikesteks osakesteks lõhustatud veepiisku kasutava AQUASYS veeudukustutussüsteemi eelisteks on vähene veetarve, väga hea kuumuse leviku blokeerimine ja tõhus tulekustutusvõime. Seetõttu kasutatakse veeudukustuslahendusi palju muuseumides ning avaliku sektori hoonetes, laevades, hotellides, arhiivides, koolimajades, pankades ja elamutes. Nii on näiteks veeudukustutussüsteemiga varustatud Berliinis asuv Saksa keskpanga peahoone kui ka sama lahenduse saab hetkel Tartusse rajatav Eesti Rahva Muuseum.

Veeudusüsteemides on samasuguse tulekahju kontrollimiseks või sama ruumi kaitsmiseks vaja üldjuhul ka vähem sprinklereid või nn pihusteid kasutada. Näitena veeudu kustutussüsteemi väiksemast veetarbimisest ja efektiivsemast tööst võrreldes sprinklersüsteemiga võib tuua muuseumihoone, kus kaitsenõuete täitmiseks tavastprinklersüsteemiga on paigutatud 12 sprinklerit ja veetarve on 2460 liitrit minutis, näitajate hulka on arvestatud ka ühe voolikusüsteemi joatoru tarbimine. Seevastu veeudusüsteem vajab üheksat pihustit ja summaarne veetarve on maksimaalselt ca 470 liitrit minutis.

Selliste arvude puhul hakkavad rolli mängima ka veetarbimine nõutud 60 minuti jooksul, veereservuaaride suurus ja ehitusmaksumus. Kui 28 m3 veepaak on võimalik paigutada ka siseruumi, siis 140 m3 vajadus eeldab juba üldjuhul kallist lisaehitist.

Veeudusüsteemide võimekus ei piirne ainult igapäevahoonete kaitsmisega, oma universaalsuses kasutavad veeudu kustutussüsteemi meelsasti ka tööstused. Kui näiteks tahkete ainete põlengute puhul on kõikide süsteemide eesmärk tulekahju kontrollida, siis põlevvedelike puhul peab olema ja on tagatud 100%-line tulekahjude kustutamine. Veeudu suudab piiri panna põlevvedelike tulekahjudele, mistõttu on veeudusüsteemide tavalised kasutusvaldkonnad värvikambrid ja suured õlifritüülid toiduainetööstuses, samuti elektrijaamade trafod, kaablitunnelid ja gaasiturbiinid.

AQUASYS on töötanud välja ka mobiilsed veeudukustutussüsteemid, mis on vajalikud ja kasulikud maakondadele ja vabatahtlikele päästemeeskondadele, kellel pole võimalik kasutada kallist tuletõrjeautoparki.

Lisaks aitab süsteem minimeerida suitsukahjustusi ning tänu roostevabast terasest torude kasutamisele on süsteemis välistatud korrosiooni teke ning tagatud sellega süsteemi väga pikk eluiga. Kuumuse leviku blokeerimine ja väga kiire ruumi jahutamine loob paremad võimalused ka ohutuks evakuatsiooniks.

1993. aastal loodud AQUASYS Technik GmbH tegutseb ülikooli- ja tipptehnoloogialinnas Linzis. „Nende inseneritehnika on lihtsalt geniaalne – nad suudavad luua konkurentidest lihtsamaid ja loogilisemaid lahendusi ning seega turustada neid soodsama hinnaga,“ selgitab Nurga ning lisab, et suuremate objektide puhul nagu ka Eesti Rahva Muuseum tuleb projekteerimistöö ja ehitusjärelevalve Austriast. Nende jaoks on oluline, et kõik projektid vastaksid litsentsidele ja standarditele.

AQUASYS Technik GmbH kuulub Hainzl Industriesysteme Groupi, kus töötab ligi 700 inimest.

Antifire Tuleohutuslahendused OÜ www.antifire.ee

Laki 11B, Tallinn; E-R kell 9-17

e-post: [email protected]

telefon: 651 7010

Content Marketing (CM) ehk sisuturundus on moodne trend kogu maailmas, mille läbi ettevõtted tutvustavad oma parimaid kogemusi, tooteid ja teenuseid. CM artikkel lähtub alati artikli eest tasunud kliendi huvidest ning seal sisalduva info tõesuse eest vastutab klient.

Veeudu-tulekustutussüsteem
Foto: Antifire
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474