27. september 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pae tänava pommimehe saldo: seitse hukkunut ja 7 miljonit krooni kahju

Riigiprokurör Margus Kurm saatis 27. septembril kohtusse süüdistusakti, milles süüdistatakse Märt Ringmaad 12 plahvatuse korraldamises aastatel 1994 - 2005, teatas riigiprokuratuur.

Plahvatuste tagajärjel hukkus seitse ja sai vigastada kuus inimest, varalist kahju tekitati nendega kokku ligi 7 miljonit krooni. Kaks plahvatust jäid katse staadiumisse, kuna lõhkeseadeldis ei plahvatanud. Alates 11. novembrist 2005 viibib Märt Ringmaa vahi all.Hendrik Lori osas eraldati kriminaalasi maikuus seoses süüdistustega kelmustes, dokumendi võltsimises ja võltsitud dokumendi kasutamises.

Lori seotus toimunud plahvatustega eeluurimisel tõsikindlat kinnitust ei leidnud ning selles osas menetlus tema suhtes lõpetati.

Kaitsepolitsei tuvastas eeluurimise käigus Märt Ringmaa seotuse järgmiste plahvatustega:

1. 5. detsembril 1994. aastal purunes plahvatuse tagajärjel Harjumaal Kuusalu vallas Kiiu külas sauna välissein, katus ja sisustus;

2. 18. detsembril 1998. aastal plahvatas Pae 48 trepikojas lõhkekeha. Hukkusid 46-aastane Nina ja tema kaheaastane lapselaps, vigastada sai veel kaks inimest. Plahvatuse tagajärjel varises kokku elumaja esimene trepikoda ning muutus elamiskõlbmatuks seitse korterit;3. Ööl vastu 22. septembrit 2000. aastal toimus Sõpruse pst 249 maja esimesel korrusel Hansapanga sularahaautomaadi juures plahvatus, mille tagajärjel muutus sularahaautomaat kasutamiskõlbmatuks ning purunesid kõrvalolevad vitriinaknad;4. 4. jaanuari varahommikul 2001. aastal toimus plahvatus Vikerlase 23 maja juures asuva sularahaautomaadi kõrval; mille tagajärjel muutus sularahaautomaat kasutamiskõlbmatuks ning purunesid kõrvalolevad vitriinaknad;5. 11. aprillil 2001. aastal avastati Punane 15 juures asuva klaastara kioski kõrvalt lõhkeseadeldis;6. 2003. aasta 11. mai varahommikul toimus plahvatus Pae 23a elumajas. Surma sai Valentina (56), kergeid tervisekahjustusi põhjustas plahvatus ühele isikule. Plahvatuse tagajärjel muutusid kaks korterit elamiskõlbmatuteks, purunesid enamus elumaja esimese tiiva akendest;7. 2003. aasta 19. novembri öösel avastati Pae 23 trepikojast lõhkeseadeldis;8. 17. mail öösel 2004. aastal plahvatas pomm Pae 23a esimese korruse korteris. Kergeid vigastusi sai 57-aastane mees. Korter, kus pomm plahvatas, muutus elamiskõlbmatuks, ka purunes enamik maja akendest;9. 3. septembri varahommikul 2004. aastal toimus plahvatus Pae tn 68/78 maja juures asuvas taksofoni kabiinis. Plahvatuse tagajärjel said surma Pjotr (55) ja Ljudmilla (55).10. 6. aprilli hommikul 2005. aastal toimus Punane 17a maja lähistel plahvatus, mille tagajärjel sai vigastada üks inimene. Kahjustusi said klaastara kiosk, kõrvalasuv koolimaja, mõned korterid, kontor ja kolm autot;11. 9. septembri hommikul 2005. aastal toimus Pae 56 maja esimese korruse korteri rõdu all plahvatus, milles hukkus 66-aastane Vitautas ja kergemaid kehavigastusi sai alaealine noormees. Plahvatuse tagajärjel said kahjustusi elumaja erinevad konstruktsioonid, purunesid elumaja ja kõrvalasuva koolimaja aknad.12. 3. novembri hommikul 2005. aastal toimus Pae 19 piirdeaia juures plahvatus, mille tagajärjel hukkus 27-aastane Aleksandr.

Lisaks tuvastati, et 2001. aasta juulis esitas Mrt Ringmaa Tallinna Pensioniametile avalduse vanaduspensioni määramiseks, lisades avaldusele suurema pensionis saamise eesmärgil ebaõigeid andmeid sisaldava tööraamatu. Sellest tulenevalt maksti Ringmaale alusetult suuremat vanaduspensioni.

Ringmaale on esitatud süüdistus plahvatuse tekitamises (viie- kuni kümneaastase vangistus); seitsme inimese tapmises (kaheksa- kuni kahekümneaastane või eluaegne vangistus); kuue inimese tervise kahjustamises (nelja kuni kaheteistaastane vangistus); võõra asja rikkumises ja hävitamises, mille tagajärjel on tekitatud oluline kahju (rahaline karistus või kuni viieaastase vangistus); lõhkeseadeldise ja selle olulise osa ebaseaduslikus käitlemises (rahalise karistus või kahe- kuni kümneaastase vangistus); varguse katses suures ulatuses (kuni viieaastane vangistus); kelmuses (rahaline karistus või kuni kolmeaastase vangistus).

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474