12. oktoober 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Su elektriarve kasvab ka siis, kui sa ei tarbi

Kui keegi käsiks sul 10% oma raha põletada, siis sa vist ei teeks seda. Kuid sama juhtub iga kuu sinu elektriarvega. Paljud elektriseadmed, mis sa arvad, et on välja lülitatud, tarbivad tegelikult elektrit.

USA keskkonna kaitse agentuuri spetsialist Andrew Fanara ütles, et 10-15% kulutatud energiast on kulutatud nn ooterežiimis. "California tavaline maja, kus kõik asjad on välja lülitatud, kulutab 100 kuni 105 vatti energiat," selgitab Fanara Forbsile.

Arvutid, videomakid, DVD mängijad, akude laadijad on seadmed, mis kulutavad energiat isegi siis, kui nad ei tööta. Irooniana leiutati ooterežiim selleks, et vähendada elektrikulu, kui seadmeid ei kasutata. Nüüd moodustub nende osakaal elektriarvest 10%, samas 1980. aastal oli see vaid 2%. See on Ameerika kodudes teine elektrikuluallikas nõudepesumasina järel, mis kulutab 20%.

Samas muutuvad suured seadmed järjest kokkuhoidlikumaks, näiteks külmkapi energiatarve on 1972. aastast ligi neli korda vähenenud. Digitaalsed videomakid, kaablimodemid ja satelliiditüünerid on suurimad energiaröövlid. Need seadmed kasutavad pidevalt 30 vatti energiat, kui külmkapp kulutab näiteks 40 vatti.

Probleem on selles, et neid seadmeid ei lülitata kunagi välja. Kui vajutada väljalülitamisnupule, siis kustub ainult LED, mis kulutab pool vatti, mitte ei lülita seadet välja. Televiisor samas on tagasihoidlik, kulutav vaid kuni neli vatti ooterežiimi energiat, samas tööle pannes võivad suuremad plasmatelerid kulutada kuni 240 vatti.

Lawrence Berkeley National Laboratory vanemteadur Alan Meier sõnul on kaablimodemid ning satelliiditüünerid alati sisselülitatud, sest nad suhtlevad satelliitide ja keskserveritega, et alla laadida uut tarkvara ja see raskendab piraatidel sisu varastamist.

Kui digiTV asendab analoogsignaali, siis peavad inimesed ostma veel ühe seadme, mis kulutab pidevalt energiat.

Ka arvutid on ooterežiimil energiaröövlid. Tavaline arvuti kulutab 35,5 vatti ja sülearvuti 16,5 vatti. Ekraanisäästja teeb asja veel hullemaks, suurendades energiakasutust 28%.

Kuid olukord ei ole lootusetu. Tänu efektiivsemale vooluringidisainile kulutavad mobiiltelefonilaadijad tunduvalt vähem kui viis aastat tagasi. Kui nad kunagi kulutasid vooluvõrku ühendamisel kohe viis vatti, kasutavad paljud vaid poolt vatti tänapäeval.

Bushi valitsus hoidis kokku kuni kaks miljardit dollarit, kui nad otsustasid vanad mobiililaadijad vahetada välja ooterežiimil energiasäästlikumate vastu.

Suurim energiaröövel on multifunktsionaalne printer-koopiamasin, mis kulutab 92 vatti. Sülearvutid kulutab ooterežiimis 16,5 vatti, tavaline arvuti 35,5 vatti, ressiiver 9 kuni 31 vatti, DVD salvestaja 23 vatti, CRT monitor 13 vatti ja muusikakeskus 18 vatti.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474