13. oktoober 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pristisest lahkunud meeste firma uurimise all

Tüli käigus turvaseadmeid müüvast firmast Pristis lahku löönud neljaliikmeline meeskond eesotsas Tauno Liiviga on oma uue ettevõttega Uuspri juba mitmendat korda kriminaaluurimise all.

2003. aastal lõi Tauno Liiv, kes koos oma kauaaegse paarilise Indrek Sepaga lõi Eesti ühe juhtiva turvaseadmete müügi- ja paigaldusfirma Pristis, ühisest ettevõtmisest lahti. Meeste vahel oli puhkenud tüli: Sepp süüdistas Liivi selles, et too pühendab liiga palju aega oma kõrvaläridele, ning kuna olukorrale lahendust ei leitud, Liiv lahkus.

Sama aasta detsembris asutas Liiv koos kolme endise kolleegiga, kes väidetavalt halbade töötingimuste tõttu samuti Pristisest lahkusid, konkureeriva firma ASi Uuspri.

Sepp süüdistas Liivi kliendibaasi varguses ning kuna asi läks kohtusse, ei saanud Uuspri turvaseadmete paigaldamiseks vajalikku litsentsi. "Kõigepealt ei antud neile litsentsi klientide varguse kriminaalasja pärast. Hiljem juba sellepärast, et nad tegutsesid ilma tegevusloata," selgitas Eesti Turvaettevõtete Liidu tegevdirektor Harry Tuul.

2004. aastal Uuspri tegevusloata tegutsemise kriminaalasi lõpetati. "See lõpetati tõendite puudumise tõttu, ei leitud koosseisu," ütles Uuspri müügijuht Vallo Põldma.

Nüüdseks käib aga juba uus kriminaaluurimine, mis alustati maikuus julgestuspolitsei avalduse peale ning milles kahtlustatakse Uusprid jälle tegevusloata tegutsemises.

Põhja ringkonnaprokuratuuri prokuröri abi Anneli Lumiste sõnul paigaldas firma väidetavalt seadmeid Viimsi kooli, milleks neil aga luba polnud. Et uurimine on alles alguses, ei osanud Lumiste midagi täpsemat öelda.

"Aga meie ei paigalda, me ei oma ühtegi töögeeniust, kes paneb midagi seina või tõmbab kaablit," kaitses end ja Liivile kuuluvat firmat Põldma. Mehe sõnul Uuspri vaid impordib seadmeid, paigaldamiseks palgatakse OÜ Baipass, kellel on litsents olemas. "Ma ei julge isegi ämmale valveseadmeid panna kartuses, et Pristis kaebab," lisas Põldma poolnaljatledes.

Põldma nimetatud OÜ Baipass kuulub äriregistri andmeil Kuno Pindmaale. Sama mees on 160 000 krooni ehk 40 protsendiga Uuspri omanik.

Lumiste sõnul pole uurimine veel tõestanud, kas Uuspri on allhankijaid kasutanud või mitte. "Me kontrollime, kas on osutatud sellist teenust või mitte," ütles Lumiste.

Küsimusele, kas Uuspril on seda litsentsi vaja, kui ta ise valveseadmeid ei paigalda, vastas Lumiste: "See on vaieldav küsimus."

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474