27. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elisas käärivad sisepinged

Soome ühe suurima sidefirma Elisa nõukogu on vastu firma suurima aktsionäri nõudmistele ettevõte tükeldada ning käivitada välisturgudel uus ja agressiivsem kasvustrateegia.

Elisa suuromaniku, Islandi miljardäri Thor Björgolfssoni, kannatus katkes läinud nädalal. „Oleme Elisa nõukoguga pikalt kõnelenud dünaamilisemast strateegiast, kuid midagi ei ole juhtunud. Meie kannatus on katkenud, me ei ole rahul Elisa aktsia käekäiguga ning tahame muutusi,” ütles Björgolfsson Kauppalehtile antud intervjuus.

Björgolfsson nõuab Elisa tükeldamist valdusfirmaks, mis hakkaks tegelema strateegia ja kasvuplaanidega, ning tütarfirmadeks, mille ülesandeks jääks ettevõtte igapäevane juhtimine.

Samuti nõuab islandlane muudatusi firma nõukogus, mis täna koosneb ainult soomlastest, ehkki üle 40% Elisast on välisinvestorite omanduses. Björgolfssoni investeerimisfirmale Novator Finland OY kuulub Elisast 11,5% ning firma nõukogus soovitakse vähemalt kahte kohta.

„Oleme valmis vastutust võtma. Enne meil ei olnud kedagi pakkuda, sest asjatundjad olid hõivatud teistes meile kuulunud sidefirmades,” ütles Björgolfsson. Tänaseks on Novator oma osalused Bulgaaria ja Tšehhi sidefirmades ära müünud ning omab nüüd osalust vaid Poola sidefirmas Netia SA.

Muudatuste läbisurumiseks kutsub Novator detsembris kokku Elisa erakorralise aktsionäride koosoleku, sest firma tänane nõukogu ei ole islandlase ettepanekutega nõus.

Nõukogu esimehe Pekka Ketoneni sõnul on Elisa hea kasvustrateegia juba olemas ning selle elluviimiseks pole tarvilik ka firma tükeldamine. „See on põhjaliku kaalumise järel meie üksmeelne otsus,” ütles Ketonen Kauppalehtile. Homme esitab Elisa nõukogu ametlikult oma vastuargumendid Novatori ettepanekule.

Ketoneni sõnul tuleb kasv eelkõige teenustest. „3G oli algus, kuid tehnoloogia võimaldab väga erinevaid elektroonilisi teenuseid,” ütles Ketonen.

Elisa turuosa 3G teenustes on Soomes juba ligi 50%, 3G telefonide arv küünib juba 950 000-le. Tulevast aastast jõuavad Elisa 3G teenused ka Soome hõredalt asustatud piirkondadesse.

Elisa on tänavu omanikele dividendidena välja jaganud üle 400 miljoni euro ehk kahe ja poole aasta kasumi. Björgolfsson on saanud üle 40 miljoni euro. Dividendide asemel tahab aga islandlane firma teenitud raha edaspidi investeerida tegevuse laiendamisse. „Elisa tegutseb juba Balti riikides. Suund on õige,” ütles ta.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474