12. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaheaastane garantii paneb majaomaniku proovile

"Juba viis kuud ootan, et EKO Majad kõrvaldaks katuselekke," teatas Jõelähtme valla Ruu küla elanik Hannes Aduson lootusetult.

Tänavu juulis vihmahoogude ajal ilmus uue maja teise korruse lakke paisuv veelaik, kirjutas Äripäev. Pööningule minnes avastas Aduson katusekatteplaadi ja harjakatte vahel 3-5sentimeetrise vihma läbilaskva prao, mille alla ta paigaldas hädalahendusena vanni.

Neli aastat tagasi ehitatud majas hakkasid juba kaheaastase garantii algul ilmnema erinevad defektid: lõpetamata terrassivundament, puuduv aknaplekk, vigane välisvooder.

Kuna ehitusfirma ei tahtnud vigu tunnistada ning parandamine Adusoni kinnitusel venis, kaebas ta EKO Majad OÜ garantiiaja lõpus kohtusse.

Kohtumenetluse ajaks pikemaks veninud garantiiaja käigus ilmneski kuu enne selle aasta augustikuist istungit katuseleke.

EKO Majad OÜ tegevjuht Peeter Eljas seevastu kinnitas, et on majaomanikule korduvalt katuselekke kõrvaldamist pakkunud.

Aduson aga on poolelioleva kohtuistungi ajaks ehitusobjektile juurdepääsu tõkestanud. "Me ei püüdnud enam sekkuda. Saatsime talle meili, et tuleme, kui kohtulahend jõustub," lisas ta.

Tema kinnitusel räägiti sel teemal majaomanikuga veel möödunud reedel. Samas tõdes Eljas ohates, et muidu üsna tavaliste ehitusvigade kõrvaldamine on paisutatud suureks saagaks.

OÜ Ehituseksperdi peaeksperdi Lembit Sõmeri sõnul on kehtiva garantii alguse aluseks lõpetatud ehitustööd. Garantii kehtivuse tagavad hoone ehitusprojektis esitatud tehnilised tingimused ja kaetud tööde aktid. "Katmata töödel tavaliselt vigu ei esine," selgitas ta.

Samas peab Sõmer siiski arukamaks majas paar aastat elada ja alles seejärel lõplik viimistlus teha, sest siis ilmnevad tekkida võivad vead võimalikult kiiresti. Näiteks lüüakse ka laudpõrandad alles paari aasta möödudes lõplikult kinni. Tavaliselt tekivad sellised viivitused tööde lõpetamises siiski ajapuudusest.

Samas aga koorub siit ehitustõde, et garantiile annab sisu ka kohalikes oludes järeleproovitud ehitusvõtete kasutamine.

Näiteks peaks Eesti niisketes ja lumerohketes oludes vundamendisokkel olema maapinnast vähemalt 60-70 sentimeetrit kõrgemal, ning hööveldatud välisvoodrilaua paksus ikka 22-23 millimeetrit, mitte kümne võrra vähem.

"Kahe aastaga tulevad vead üldiselt välja. Enamik neist on kaetud tööde vead," pidas ta paariaastast ehitusseadusega sätestatud garantiinõuet piisavaks. Sõmeri arvates tehakse tihti kiire arendamise käigus ehitusvigu ka põhilistes kandesõlmedes, mis aga on juba raskemini lahendatav probleem. Teisalt aga ei usu ta eriti kahest aastast pikematesse garantiidesse, sest ehitusfirmad ei taha ju siis klienti enam eriti mäletada.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474