2. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Muutunud kinnisvaraturuga kaasnevad maksuriskid

Eesti Maksumaksjate Liidu juhatuse esimehe Lasse Lehise sõnul toob muutunud kinnisvaraturg endaga kaasa tõsised maksuriskid.

Probleemid peituvad edasimüügiks ostetud kinnisvara kasutuselevõtus ja poolelioleva ning enda kasutuses olnud kinnisvara müügis, rääkis Lehis tänasel maksukonverentsil.

"Eluruumide projektid on toppama jäänud, uusi eluruume ei ehitata ja olemasolevaid on raske maha müüa. Soetamisel on sisendkäibemaks maha arvatud ja kui pole õnnestunud eluruumi maha müüa, peame arvestama, et eluruumi üürileandmine on igal juhul maksuvaba. St planeerisite maksustatavat käivet, aga tekib maksuvaba käive," selgitas Lehis.

Ta lisas, et üürileandmise puhul tuleb 1/10 käibemaksust igal aastal tagasi maksta.

Lehis rõhutas, et maksuvaba on eluruumi üürileandmine. "Kui müüte selle hiljem, on kasutatud eluruumi, näiteks külaliskorteri, müük hiljem maksuvaba. Teine variant on kasutada korterit kontori või laoruumina. See seostub maksustatava käibega," pakkus ta välja alternatiivi.

Rahandusministeeriumi ja maksuameti väitel on pooleliolev ehitis krunt. See tekitab maksustamisel erinevusi.

Kui olude sunnil müüakse ettevõtluses kasutatud kinnisvara, tuleb müüki maksustada optsiooni korras või sisendkäibemaksu korrigeerida, rääkis Lehis.

Sisendkäibemaksu ei pea korrigeerima kinnisvara võõrandamisel ettevõtte üleandmise käigus, ettevõtete ühinemisel või jagunemisel ning siis, kui müügile järgneb kinnisvara tagasiliisimine.

Lehis ütles: "Kui kinnisvara müüb kohtutäitur, siis tema käibemaksu eest ei hoolitse. võib juhtuda, et kohtutäitur ühte võlga likvideerides tekitab teise võla, mida maksuhaldur peab hakkama sisse nõudma."

"Püüdke oma eluaset võimalikult kaua kasutuses hoida ja mitte välja üürida. kui lähete välismaale ja muutute mitteresidendiks, peate korteri enne müüma ja raha kätte saama kui välismaale lähete, vähemasti senikaua kui pole seadust muudetud," lisas Lehis.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474