9. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kristiine linnaosa korterite hind kukkus

Tallinna korterite hinnad langesid veebruaris keskmiselt 1,6% võrra. Suurima languse tegid veebruaris läbi Kristiine linnaosa korterid, mis odavnesid enam kui veerandi võrra, kirjutab Pindi Kinnisvara oma veebruari ülevaates.

Tehingute arv tõusis võrreldes jaanuariga 251 tehingult 308 tehingule, mis siiski on viimase 6 aasta jooksul halvemuselt teine arv.

Tallinna siseselt olid taas hinnakõikumised erinevad:

Kristiine -25,8%

Mustamäe -11%Kesklinn -10,7%Lasnamäe -8,5%Haaberstis -7,5%Põhja-Tallinn +11,7%

Nõmmel ja Pirital olid hinnakõikumised väga järsud (Nõmmel langus üle 30% ja Pirital tõus üle 30%), kuid mõlemas piirkonnas tehti vaid 5 tehingut ning üksikud kõrged või madalad tehingud moonutasid statistilist keskmist liiga palju, et sealt mingeid tõsiseid järeldusi teha.

Tallinna üldine suhteliselt madal hinnalangus oli tingitud eelkõige sellest, et keskmiselt kallimas kesklinna piirkonnas tehti veebruaris võrreldes jaanuariga proportsionaalselt oluliselt rohkem tehinguid, kui teistes linnaosades.

Rahva kindlustunne tuleviku suhtes on viimase 14 aasta madalaimal tasemelel. See on kinnisvaraturule hetkel isegi olulisem näitaja, kui pankade sujuvalt liberaalsemaks muutuvad finantseerimistingimused, langenud euribor või järsult kahanenud hinnatase.

Tallinnas on keskmise elaniku kinnisvara ostujõud soodsam alates 1997. aastast, mida peetakse klassikalise kinnisvaraturu algusperioodiks. Ka Pärnus ning Tartus ollakse kunagisele ostuvõimekusele lähedal.

Antud analüüsis on arvesse võetud piirkondade keskmisi palkasid, piirkonna keskmise elamispinna ruutmeetrihinda ning analüüsitaval perioodil kehtinud pankadepoolseid finansteerimistingimusi.

17 suurema linna korteritehinguid hõlmav Pindi Indeks langes veebruaris 2%, andes linnade tehingute kaalutud keskmiseks hinnaks 13 048 krooni ruutmeetri kohta. Jaanuaris oli antud suurus 13 313 kr/m². Kui jaanuaris tehti antud linnades vaid 398 korteriomandi tehingut, siis veebruaris tõusis see 528-le.

Pindi Kinnisvara koostatud hinnaindeks võtab arvesse kõigis maakonnakeskustes, lisaks Kohtla-Järve ning Jõhvi linnas tehtud korterite ostu-müügitehingute kaalutud keskmise ruutmeetrihinna.Tegemist on esimest korda Eestis numbriga, mis kajastab ühtse väärtusena turgu, mis hõlmab ligi 800 000 elanikku läbi viieaastase ajaloo.Indeksis on kajastatud linnade hinnagraafikud ja tehingute arvud.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474