22. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toll avastas suure koguse haruldase kaslase nahku

Maksu- ja tolliametil õnnestus kätte saada 208 haruldase Hiina bengali kassi nahka, millega loodusele tekitatud kahju on hinnanguliselt 41,6 miljonit krooni.

Maksu- ja tolliameti töötajad kontrollisid aprilli algul ASi Essenta tollilaos transiitkaupa ning avastasid selle käigus 208 kaslase nahka. Keskkonnaministeeriumi ekspertiisi kohaselt on tegu bengali kassi nahkadega, mis kuuluvad rahvusvahelise looma- ja taimeliikidega kauplemise konventsiooni CITES kaitse alla.

Saadetis saabus Hiinast Tallinnasse ning deklareeritud kaubaks olid erinevad riidekaubad. Tollikontrolli käigus avastati riiete hulgast kokku kahes kaubapallis 208 kokkuõmmeldud bengali kassi nahka. Suuremate nahatükkide saamiseks oli oma elu kaotanud kokku 832 looma.

MTA tollikorralduse osakonna juhataja Urmas järgi sõnul on tegu seni suurima Eestis avastatud CITESi konventsiooni rikkumisega. Loodusele tekitatud kahju on hinnanguliselt 41,6 miljonit krooni, mis on välja arvutatud isendi liigi kuuluvuse ja koguse järgi. "Sellise rikkumise eest on ette nähtud kuni 300 trahviühiku suurune trahv füüsilisele või kuni 50 000 krooni suurune trahv juriidilisele isikule. Lisaks kohaldatakse kaupade konfiskeerimist," lisas Järg.

Hiina bengali kass kuulub CITES konventsiooni II lisasse. Teises lisas loetletud liikidega kauplemine pole täielikult keelatud, kuid peab alluma rangele kontrollile ning olema varustatud vastavate lubavate dokumentidega. Kontrolli käigus avastatud vale nimetuse all deklareeritud kaupadel sellist luba ei olnud. Kõik nahad on MTA tolliametnike poolt kinni peetud kuni menetluse lõpuni.

Konfiskeeritud bengali kassi nahk

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474