3. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ivo Parbus nõustab homsest taas Tallinna abilinnapead

Mullu detsembris pistisevõtmise kahtlusega kuni kuueks kuuks vahi alla võetud Ivo Parbus vabanes täna hommikul ning juba homsest võib ta uuesti asuda abilinnapead Taavi Aasa nõustama.

Aasa sõnul on Parbusel õigus ja kohustus homsest tööle ilmuda, sest töösuhe oli peatatud vahi all olemise ajaks. "Tema töölt vabastamiseks peab olema kas taotlus uurimisorganitelt või Parbuse enda avaldus. Kumbagi praegu ei ole," selgitas Aas. Abilinnapea lisas, et tahab nõunikuga sel teemal ise kokku saada.

Põhja Ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokuröri Kadri Välingu teatel on kriminaalasjas läbi viidud kõik vajalikud eeluurimistoimingud ning kogutud olulised tõendid. Lähiajal saabuvad kriminaalasja materjalid prokuratuuri ning seejärel edastatakse need advokaatidele tutvumiseks. Kokku on kriminaalasjas 17 kahtlustatavat.

Koos Parbusega peeti detsembris kuni 48 tunniks kinni tänaseks juba endine Kristiine linnaosa vanema asetäitja Aleksander Raide ning kunagiste kesklinna vanemate Jüri Oti ning Elmar Sepa endine asetäitja Toivo Susi.

Lisaks otsis kaitsepolitsei detsembri alguses läbi Merko Ehituse kontori ja kuulas kahtlustatavana üle ettevõtte toonase juhatuse liikme Tõnu Kortsu. Korts rääkis siis Äripäevale, et talle tõi pistise andmise kahtluse Parbusele kingitud raamat, mille vahel oli 25 000kroonine reisibüroo kinkekaart.

Sellega kahtlusaluste ring aga ei piirdunud. Juba veebruari lõpul pidas kaitsepolitsei kinni legendaarse Tallinna linnavoliniku Elmar Sepa, keda kahtlustatakse, et ta kihutas SA Jüri Vilmsi Sihtkapitali juhatuse ainuliikmena Parbust korduvalt võtma Jüri Vilmsi Sihtkapitali kasuks pistist. Seda detailplaneeringute asjaajamise korraldamise ja kiirendamise eest Tallinna linnaplaneerimise ametis. Uurimisandmete kohaselt olid pistisesummad suuremad kui 100 000 krooni. Jüri Vilmsi Sihtkapitali ruumides ning Elmar Sepa kodus tehti ka läbiotsimised.

Prokuratuuri teatel kuulati sama kriminaalasja raames Ivo Parbusele reisibüroo kinkekaartide näol pistise andmises kahtlustavana üle Tallinna Farmaatsiatehase juhatuse liige Raivo Unt. Kahtlustus pistise andmises esitati ka Tallinna Farmaatsiatehasele juriidilise isikuna.

Läinud nädalal lõpetas Väling kriminaalmenetluse AS Järvevana (endine Merko Ehitus) suhtes karistuse ebaotstarbekuse tõttu, sest Harju maakohtus on menetluses maadevahetuse kriminaalasi, milles on esitatud Järvevanale süüdistus esimese astme kuriteo toimepanemises. Samas on Tõnu Korts kriminaalasjas jätkuvalt kahtlustatav.

Jaanuari keskel ei vabastanud kohus Parbust 200 000kroonise kautsjoni vastu vahi alt. Põhjuseks toodi, et ta võib vabaduses uurimist takistada, tunnistajaid mõjutada ning lisaks on mees ka varem ametialases kuriteos kriminaalkorras karistatud.

Prokurör Välingu sõnul näitas Parbuse tegutsemist seegi, et 4. detsembril, kui toimus tema kabinetis Tallinna linnavalitsuses läbiotsimine, helistas Parbus uurijate juuresolekul abikaasale ning käskis kodust lauasahtlist ja laealusest peidikust ära viia sularaha. "Seda abikaasa ka tegi," ütles Väling. "Parbus on oma tegevuses olnud motiveeritud rahast ja materiaalsetest hüvedest," lisas prokurör.

Välingu sõnul leiti 4. ja 11. detsembril toimunud läbiotsimistel Parbuse töökabinetis ja kodus sularaha, kinkekaarte, raamat ja muud.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474