6. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Morgan Stanley: uus toorainete tsükkel alustab järgmisel aastal

Morgan Stanley prognoosib, et toorained hakkavad tänu valitsuste ergutuspakettidel põhinevale nõudluse kasvule taas tõusma järgmisel aastal, pannes sellega aluse ka uuele toorainete tsüklile.

"Me ootame, et aasta 2010 tähistab taastumise algust, sest olulisemad keskpangad ja valitsused jätkavad majandus stimuleerimist," seisis Morgan Stanley kommentaaris. "See peaks pakkuma vajaliku stiimuli uue toorainete tsükli ettevalmistuse faasiks ja lõpuks ilma stiimuliteta esile kutsuma ka jätkusuutliku nõudluse kasvu," prognoosivad Morgan Stanley analüütikud.

Maailma suurim toorainete tarbija Hiina on tänu valitsuse nelja triljoni jüaani suurusele ergutuspaketile sel aastal vase, rauamaagi ja alumiiniumi importi juba suurendanud. Maailma pank teatas juunis, et globaalmajandus võib pärast tänavust miinust järgmisel aastal kerkida 2%.

"Baasmetallidest peaks oodatud taastumise korral kõige varem ja suuremalt kerkima vase hind, kuna madalad vasevarud ja mitmed pikemaajalised piirangud vähendavad tugeva pakkumisreaktsiooni riski," märkisid Morgan Stanley spetsialistid. "Alumiinium ja tsink näivad pakkumispoolsele riskile rohkem avatud olevat."

Eelmisel aastal tegid toorainete hinnad läbi viimase viie dekaadi suurima kukkumise, kuna globaalne surutis lõikus nõudlust. Mais kirjutasid Goldman Sachsi analüütikud, et toorainete nõudluse jaoks on hullem möödas ja baasmetallide, eriti vase, tsüklipõhi on saavutatud.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474