6. juuli 2009

Morgan Stanley: uus toorainete tsükkel alustab järgmisel aastal

Morgan Stanley prognoosib, et toorained hakkavad tänu valitsuste ergutuspakettidel põhinevale nõudluse kasvule taas tõusma järgmisel aastal, pannes sellega aluse ka uuele toorainete tsüklile.

"Me ootame, et aasta 2010 tähistab taastumise algust, sest olulisemad keskpangad ja valitsused jätkavad majandus stimuleerimist," seisis Morgan Stanley kommentaaris. "See peaks pakkuma vajaliku stiimuli uue toorainete tsükli ettevalmistuse faasiks ja lõpuks ilma stiimuliteta esile kutsuma ka jätkusuutliku nõudluse kasvu," prognoosivad Morgan Stanley analüütikud.

Maailma suurim toorainete tarbija Hiina on tänu valitsuse nelja triljoni jüaani suurusele ergutuspaketile sel aastal vase, rauamaagi ja alumiiniumi importi juba suurendanud. Maailma pank teatas juunis, et globaalmajandus võib pärast tänavust miinust järgmisel aastal kerkida 2%.

"Baasmetallidest peaks oodatud taastumise korral kõige varem ja suuremalt kerkima vase hind, kuna madalad vasevarud ja mitmed pikemaajalised piirangud vähendavad tugeva pakkumisreaktsiooni riski," märkisid Morgan Stanley spetsialistid. "Alumiinium ja tsink näivad pakkumispoolsele riskile rohkem avatud olevat."

Eelmisel aastal tegid toorainete hinnad läbi viimase viie dekaadi suurima kukkumise, kuna globaalne surutis lõikus nõudlust. Mais kirjutasid Goldman Sachsi analüütikud, et toorainete nõudluse jaoks on hullem möödas ja baasmetallide, eriti vase, tsüklipõhi on saavutatud.

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Helen RootsKinnisvarauudised.ee juhtTel: 55 988 223
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474