3. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna Küte tahab Onix Investi kortermajal sooja vee kinni keerata

Korteriühistu Pallasti 16 juhatuse liige Sergei Semjonov tunnistas täna Äripäevale, et kui ühistu küttefirma maksegraafikut alla ei kirjuta, keeratakse majal homme soe vesi kinni. Onixi suurvõla tõttu makseraskustesse sattunud kortermaja jääb talveks ka kütteta.

"Täna käisin linnaosavalitsuses ja Tallinna Küttes, kuid arvatavasti ei suuda me seda maksta," ütles Semjonov ligi 108 000 kroonini paisunud küttevõla kohta. Täpselt sama suure summa on müümata korterite kütte eest võlgu kinnisvaraarendaja Onix Invest. 30 müümata korteriga Onix Investi koguvõlg korteriühistule Pallasti 16 ulatub aga juba 246 888 kroonini. Kinnisvaraarendaja on võlgu mitte üksnes kütte, vaid ka üldelektri, üldvee, koristuse ja muude teenuste eest.

Semjonovi sõnul on korteriühistul Onix Investi tõttu üleval ka muid maksmata arveid, näiteks maja eelmisele haldajale CityService'ile ning Eesti Energiale, kuid need on väiksemad. Teised korteriomanikud pole korteriühistule võlgu.

Hallitus ähvardab vara väärtust kärpida

Kui hoone sel talvel kütteta jääb, tähendab see, et tekib hallitus ning korterite väärtus väheneb, selgitas Semjonov. "Kui Onix Invest läheb pankrotti, saab korterite omanikuks Swedbank. Helistasime täna Swedbankile ja hoiatasime neid. Pangast öeldi, et Onix Investile pole pankrotihaldurit veel määratud, kuid avaldati lootust, et korterite omanik vahetub veel enne kütteperioodi," rääkis ta.

Semjonovi sõnul linnaosavalitsus keerulisse olukorda sattunud korteriühistut aidata ei saa. "Soovitasid anda teada meediale ehk kästi loota jumala peale," vahendas mees ametnike sõnu. "Meile öeldi, et Tallinna Küte pole linna ega riigi oma, vaid Prantsuse kontserni oma ja linn siin midagi teha ei saa," lisas ta.

Üks teoreetiline võimalus on veel. Nimelt, et maksejõulised korteriomanikud tasuvad ajutiselt rohkem ja peavad niimoodi võlgade sissenõudmiseni üleval kogu maja. Ka seda varianti on arutatud, kuid paraku polnud korteriomanikud nõus. "Koosolekul on otsustatud, et omanikud ei maksa rohkem, vaid investeerivad selle raha pigem boileritesse ja elektriradiaatoritesse," sõnas Semjonov. "Nad ei usu, et selle raha (Onix Investi võla – toim) kätte saab," rääkis ta.

Semjonov tunnistas samas, et ilmselt pole arendajalt korteri ostnud peredel seda vaba raha, mida korteriühistu käsutusse anda. Inimesed on ooteseisundis ega ole Semjonovi andmeil majja veel ka ühtegi boilerit paigaldatud.

Sama häda Virbi 12 korteriühistul

Juulis plaanisid Tallinnas Virbi 12 asuva elamu majandamiseks loodud korteriühistu liikmed ühistu pankrotti, kuna Onix Invest oli ka seal kütte eest suure summa võlgu. Selleks ajaks oli arendaja müünud 41 korterit, ülejäänud 35 korterit seisid tühjana. Nende korterite kütmise eest ei olnud Onix Invest sentigi maksnud. Korteriühistu soojavõlg oli kasvanud 130 000 kroonini.

Korteriühistu Virbi 12 juhatuse liikme Konstantin Grigorenko sõnul püüdis ühistu võlgnikult kahel korral kiirmenetluse teel raha välja nõuda, kuid see osutus tulutuks, kuna Onix Invest ignoreeris nõuet ja ettevõtte omanikega ühendust ei saa.

10. augustil pani kohtutäitur Arvi Pink viiendat korda enampakkumisele viis Onix Investi elamumaad, Pirita tee luksusmaja garaažid ja Koplis asuva näidiskorteri. Elamumaad aadressil Rannamõisa tee 12a, 12b, 14, 14a ja 14b läksid müüki tervikvarana, mille alghind oli kukkunud vähem kui aastaga 30,7 miljonilt kroonilt 14 miljoni kroonini.

Kõik Kopli 82-88 eelnevad oksjonid olid samuti huviliste puudumise tõttu läbi kukkunud. Alghind langes järk-järgult 1,7 miljonilt kroonilt 1,05 miljoni kroonini. Pirita tee 26f garaažide alghind langes samal ajal 100 000 kroonilt 40 000 kroonile tükist. Pakkumisel on 17 garaaži.

Kriisa ja Juhansoni kinnisvaraäri algas edukalt

Onix Investi omanikud Kalmer Kriisa ja Raoul Juhanson kuulusid möödunud aastal Eesti rikkaimate inimeste sekka. Meeste vara hinnati vastavalt 241 ja 240 miljonile kroonile.

Jaanuaris kirjutas Äripäev, et 2006. ja 2007. aastal võtsid omanikud Onix Investist 5,4 ja 4,1 miljonit krooni dividende. Kinnitamata andmeil taheti 2008. aasta eest võtta kuni 11 miljonit krooni dividende, kuid kas see ka tõeks sai, pole teada.

Detsembris 2007 suurendas Onix Invest oma osalust Vene nn kotedžiküla projektis 30%-lt 45%ni, makstes osaluse eest 27 miljonit krooni. Eelmise aasta esimeses kvartalis oli Onix Investi osalus antud Vene arendusprojektis kasvanud 80%ni. Makseraskused tekkisid viimase aastavahetuse paiku.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474