4. oktoober 2009
Jaga lugu:

Septembris saabus Tallinna korteriturule stabiilsus

Esialgsetele Maa-ameti tehinguandmetele tuginedes saab öelda, et septembrikuus on Tallinna korteriturul saavutatud stabiilsus, kirjutas Domus Kinnisvara City24 uudiskirjas.

Kui arvudele lisada igapäevaselt tegutsevatele elamispindade maaklerite kogemused ja muljed, võiks öelda, et alla põhja on hakatud redelit laskma. Nimelt tehti Tallinnas esialgsetel andmetel 462 korteriomandi ostu-müügi tehingut keskmise hinnaga 12 251 kr/m². Tehingute arv on veidi suurem kui eelmistel kuudel, kuid keskmine hind on ca 8% väiksem kui augustis.

Tehingute arvu kasv võib samas olla ka juhuslik ega näidata turu erilist aktiviseerumist. See-eest on elamispindade maaklerid täheldanud klientide suuremat huvi objektide vastu. Müüdavate objektide vaatamiste arv portaalides on suurenenud. Huvi on veidi suurenenud isegi hoonestamata maade vastu.

Mida toob lähitulevik? Ühelt poolt on väga selgeid ja positiivseid signaale kinnisvaraturu stabiliseerumisest nagu pankade laenupoliitika on muutunud, tarbijate kindlustunne on paranenud, kinnisvaraturul on nii välismaalasi kui investoreid jne. Teisalt on sisenõudlus väike, töötute arv kasvamas, palgad vähenemas, ettevõtted lähevad pankrotti. Tulevikku vaadates on kindlasti vaja eristada Tallinnas toimuv ülejäänud Eestist. Praegune olukord, kus Tallinna korterite keskmised müügihinnad on Tartu ja Pärnu hindadega sisuliselt samal tasemel on nii majanduslikult kui ajalooliselt põhjendamatu.

Domus Kinnisvara on seisukohal, et lähiajal ei lähe siiski kinnisvaraturul midagi paremaks. Tehingute arv võib kasvada, sest ostjate silmis on hinnad soodsad. Müüjate seisukohast on hinnad liiga madalad, mistõttu neil pole motivatsiooni müüa ning objektid võetakse müügist maha. Seega jäävad müüki need objektid, millede omanikel on suurem või väiksem sundus vara realiseerida, kuid ka siin on teatud hinnapiir, millest allapoole enam ei lasta.

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu:
KINNISVARA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad kinnisvarauudised igal nädalal enda postkasti.

Kinnisvara.ee toetajad:

Enimloetud
Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050eva.kiisler@aripaev.ee
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhituse ja kinnisvara konverentside korraldajaTel: 58 552 554sandra.malvik@aripaev.ee
Kristi Kool
Kristi KoolKinnisvarauudised.ee toimetajaTel: 53 003 098kristi.kool@aripaev.ee
Rivo Habakuk
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806rivo.habakuk@aripaev.ee