4. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Septembris saabus Tallinna korteriturule stabiilsus

Esialgsetele Maa-ameti tehinguandmetele tuginedes saab öelda, et septembrikuus on Tallinna korteriturul saavutatud stabiilsus, kirjutas Domus Kinnisvara City24 uudiskirjas.

Kui arvudele lisada igapäevaselt tegutsevatele elamispindade maaklerite kogemused ja muljed, võiks öelda, et alla põhja on hakatud redelit laskma. Nimelt tehti Tallinnas esialgsetel andmetel 462 korteriomandi ostu-müügi tehingut keskmise hinnaga 12 251 kr/m². Tehingute arv on veidi suurem kui eelmistel kuudel, kuid keskmine hind on ca 8% väiksem kui augustis.

Tehingute arvu kasv võib samas olla ka juhuslik ega näidata turu erilist aktiviseerumist. See-eest on elamispindade maaklerid täheldanud klientide suuremat huvi objektide vastu. Müüdavate objektide vaatamiste arv portaalides on suurenenud. Huvi on veidi suurenenud isegi hoonestamata maade vastu.

Mida toob lähitulevik? Ühelt poolt on väga selgeid ja positiivseid signaale kinnisvaraturu stabiliseerumisest nagu pankade laenupoliitika on muutunud, tarbijate kindlustunne on paranenud, kinnisvaraturul on nii välismaalasi kui investoreid jne. Teisalt on sisenõudlus väike, töötute arv kasvamas, palgad vähenemas, ettevõtted lähevad pankrotti. Tulevikku vaadates on kindlasti vaja eristada Tallinnas toimuv ülejäänud Eestist. Praegune olukord, kus Tallinna korterite keskmised müügihinnad on Tartu ja Pärnu hindadega sisuliselt samal tasemel on nii majanduslikult kui ajalooliselt põhjendamatu.

Domus Kinnisvara on seisukohal, et lähiajal ei lähe siiski kinnisvaraturul midagi paremaks. Tehingute arv võib kasvada, sest ostjate silmis on hinnad soodsad. Müüjate seisukohast on hinnad liiga madalad, mistõttu neil pole motivatsiooni müüa ning objektid võetakse müügist maha. Seega jäävad müüki need objektid, millede omanikel on suurem või väiksem sundus vara realiseerida, kuid ka siin on teatud hinnapiir, millest allapoole enam ei lasta.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474