13. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juhtkiri: kohtu all on Eesti eliidi mentaliteet

Äripäev peab alanud maadevahetuse kohtuprotsessi väga oluliseks. Loodame, et uurijad on teinud oma tööd tipptasemel, et looduskaitsealuste maadega äritsemine saab õiglase hinnangu ning süüdlased karistuse.

Siis saab sellest protsessist alguse murrang ka Eesti poliitilise eliidi mentaliteedis. Niisamuti, nagu suutis Diveci protsess mõjutada meie ettevõtjate ärikultuuri.

Loodame, et maadevahetuse protsess viib murranguni poliitilise eliidi mentaliteedis, nagu Divec mõjutas ärikultultuuri. Maadevahetuse juhtum on väga piinlik. Süüdistatavate seas on nii poliitikud (rahvaliitlased Villu Reiljan ja Ester Tuiksoo) kui ka ametnikud (endine maa-ameti peadirektor Kalev Kangur) ning Eestis tuntud ärimehed (Toomas Annus, Einar Vettus, Tullio Liblik, Tarmo Pedjasaar) ja ettevõtted (AS Järvevana ja AS E.L.L. Kinnisvara) ning väidetavalt käis suurejoonelises maadega sahkerdamises käest kätte nii raha kui ka muu meelehea.

Diveci juhtumiga on maadevahetuslool enamgi sarnasust: nn Diveci juhtumi uurimise tulemusena ei saa enam teha tehinguid off-shore'idega. Maadevahetuse äriskeemi paljastamine viis seadusmuudatuseni, mis piirab looduskaitsealuste maade vahetamist. Ja poliitikute patud on juba tegelikult nuheldud kätte Rahvaliidule, seda ühele erakonnale valusaimal moel - selle toetajaskond väheneb.

Üks süüdistatav, Äripäeva tänavuse ja mitme varasema rikaste TOPi võitja Toomas Annus peabki protsessi poliitilistest huvidest ajendatuks - ta ütles Äripäevale antud intervjuus, et poliitikud nägid võimalust Rahvaliit ära koristada.

Annusel on ses mõttes õigus, et kohtu all on tõepoolest vaid Rahvaliidu poliitikud. Ja umbkaudu paarisajast sarnasest tehingust käsitleb süüdistus vaid 13.

Mäletatavasti oli aga reformierakondlane Heiki Kranich keskkonnaministrina selle looduskaitseseaduse muudatuse taganttõukaja, mis viis aastal 2003 maadevahetuse otsustamise valitsusest keskkonnaministri pädevusse. Idee oli veel varasem, sest juba aastal 2002 ostis South Kinnisvara - firma, mis hiljem Kranichile kuulus -, kokku looduskaitsealuseid maid, mida siis usinasti hakati riigile kuuluvate magusate kruntide vastu vahetama.

Praegu seisame silmitsi tõsiasjaga, et maadevahetuse JOKK-skeemi looja Kranich pandi riigifirma Eesti Loto etteotsa veel pärast maadevahetuse skandaali puhkemist ning uurimise algatamist. See räägib kõigest muust, aga mitte poliitilisest ega ärikultuurist. See stseen kuulub samasse "ooperisse", mis lubab Keskerakonna esimehel Edgar Savisaarel pidada loomulikuks Jaanus Mutli Tallinna abilinnapea kohal jätkamist.

vaata ka

Justiitsetenduse avalöökMaadevahetuse skandaali uurimine on purustanud juriidilise raamistiku, mis tegi suursulitsemisest seadusliku äri. Ent pikk tee on veel minna, hulk skeeme - K-skeem, R-skeem - ootavad lammutamist. Usume, et alanud protsess teeb selle teekonna hõlpsamaks.

 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474