3. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tarbimise langus kisub elektri hinda alla

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energeetika asekantsleri Einari Kiseli sõnul surub konkurents ja tarbimise langus praegu avatud turu elektrihindu oluliselt allapoole.

"Summaarselt suudavad Eestis ja Lätis asuvad elektrijaamad katta 90% ajast nõudluse, kuid konkurents ning tarbimise langus surub hindasid avatud turul praegu oluliselt allapoole," nõustus Kisel väitega, et tarbimise vähenemine võib elektri hinda alla sikutada.

"Prognoosimine on küll tänamatu tegevus, eriti sellises majandusolukorras," vastas Kisel samas Äripäeva palvele tuleval aastal toimuvast täpsemalt rääkida.

"Rusikareegel, mida on varasemalt kasutatud, näitab, et SKP muutus toob endaga elektritarbimises 30-50% väiksema muutuse. Elik 1% SKP kasvu tähendaks 0,3-0,5% elektritarbimise suurenemist," selgitas ta. "Sel aastal võiks siis eeldada ca 14% majanduslanguse juures kuni 7% elektritarbimise vähenemist. Samast loogikast lähtudes võib ka prognoosida järgmise aasta elektritarbimise mahtu."

Järgmisel aastal hakkab kujunevat elektri hinda mõjutama vabatarbijate jaoks avanev elektriturg ning käivituv elektribörs. "Hetkel on sellise avatud turu efekt väga hästi näha Põhjamaade elektriturul: elektri hind Soomes on kukkunud eelmise aastaga võrreldes ligi 50%," märkis Kisel.

Eesti elektri ekspordikoguseid piirab sisuliselt vaid ülekandeliinide võimsus, mingeid regulatiivseid piiranguid Kiseli sõnul ekspordile pole.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474