9. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rikaste TOP: Ansip aitas ärid käivitada

Hea ärivaistuga Neinar Seli on üks esimesi Tartu eraettevõtjaid, kes alustas juba stagnaajal kõikvõimalike kaupadega äritsemisega. Oma algkapitali suuremateks kinnisvara ja erastamistehinguteks sai ta enda väitel USAst ehk vahendas sealsete investeerimisfondide raha Eestisse. Milliste fondidega oli tegu, seda pole Seli soovinud avalikult välja öelda.

Praegu peaministriametit pidav Andrus Ansip oli aga see mees, kes 1990ndate alguses aitas äripartneritel Neinar Selil ja Veljo Ipitsal firmasid käivitada ning kuulus ka lühikest aega omanike sekka. Seli ja Ipits olid aga omakorda need, kes Ansipi Tartu linnapea kohale aitasid.

Sellest ajast pärinevad ka aeg-ajalt meedias kerkivad spekulatsioonid, et osa Seli nimel olevast varast kuulub varjatult Ansipile. Viimati vihjas sellele Keskerakonda kuuluv endine siseminister Ain Seppik.

Seli, Ipits ja Ansip muutsid Reformierakonna aastateks Tartus populaarsemaks erakonnaks. Sisuliselt kehtis ülikoolilinnas üheparteisüsteem, kus kitsas seltskond määras linnas toimuva. Midagi sarnast Keskerakonna valitsetava Tallinnaga.

Seliga lõi Ansip käed 1993. aastal kui Seli veel Tartu Ülikooli õppe- ja spordibaase juhatas. Kahe mehe koostööna tekkis kinnisvarale spetsialiseerunud AS Rondam, mida Ansip pärast juhatama hakkas. Tänaseks on Selist saanud Tartu üks suuremaid äripindade omanikke. Just kinnisvaraga Seli oma rikkusele aluse lõi ja teda aitas Ansip. Paarisrakendis siseneti ka EVP-ärisse.

Üks esimesi suuremaid tehinguid oli Tartus Riia tänavas asuva kohaliku KEKi peahoone ost. Tartu KEKi toonane juhataja Jaak Kalm on Äripäevale meenutanud, et Ansip ja Seli maksid hoone eest sularahas, veidi üle 3 miljoni krooni.

Järgmisena ostis Rondam Põlvas asutatud Rahvapanga, mille nõukogu liikmeks sai Ansip. Samasse aega jääb veel teinegi katse pangandussektorisse siseneda, kuid just siis rangemaks muutunud tingimuste tõttu ei saanud nende osalusel asutatud Livonia Pank tegutsemisluba.

Seli kõrval oli Ansipi teiseks äripartneriks Veljo Ipits, kellega ta koos asutas ASi Veland. Ansip ise on hiljem kinnitanud, et ta oli vaid Velandi asutaja, kuid loovutas siis oma osaluse Ipitsale.

Äripäev on kirjutanud, et osalust Rondamis varjasid Seli ja Ansip alguses samanimelise offshore-firma kaudu. Oma partnerlust nad ei varjanud aga 1993. aastal loodud ASis Livonia Kinnisvara, kus aktsiad jagunesid kahe mehe vahel täpselt pooleks.

Hiljem on Ansip öelnud, et loovutas oma osaluse kohe Selile ja ka Rondamis pole ta olnud kunagi aktsionär, vaid ainult tegevjuht, sest tal polnud piisavalt raha, et koos Seliga miljoneid investeerida.

Kui Tartu Kommertspank otsustati 1994. aastal pankrotti lasta, valiti halduriteks kaks kohalikku pangajuhti – Põhja-Eesti Panga Tartu osakonna asejuhataja Andrus Ansip ja Tallinna Panga Tartu filiaali juhataja Urmas Tross.

Just Tartu Kommertspangaga on seostatud panga likvideerimiskomisjoni kuulunud Neinar Seli ja haldurina tegutsenud Andrus Ansipi rikastumist. Ansip ise on need väited Äripäevale antud intervjuus lükanud samuti ümber.

Ansip on öelnud, et Selil ja Ipitsal jäi Tartu Kommertspanka kinni kuni 90 miljonit krooni ja oma külmutatud nõuete katteks omandasid nad avalikel enampakkumistel müüki pandud nõudeid. Aga seda kõike enne, kui Ansipist sai pankrotihaldur.

Tartu Kommertspanga pankrotihalduri tegevuse kõrvalt asutas Ansip koos Seliga 1995. aastal Livonia Erastamise Investeerimisfondi, kus kolmandaks osanikuks sai Seli firmale Forward kuulunud AS Fondiinvesteering. Ansipist sai nõukogu esimees.

Andrus Ansip on ise oma jõukuse kohta öelnud: “Suurärimees pole ma kunagi olnud, kuid enne linnapeaks saamist olid mul mõned miljonid ikka hinge taha kogunenud lisaks kinnisvarale ja autodele.”.

Kui Ansip oleks otsustanud poliitika asemel keskenduda ettevõtlusele ning jätkanud Seli äripartnerina, siis tõenäoliselt oleks meie tänane peaminister Äripäeva rikaste edetabelis kõrvuti Neinar Seliga.

Neinari Selist saab lugeda eile Äripäevas ilmunud rubriigist „Rikaste TOP“. Äripäevas ilmub artiklite sari Eesti edukamatest jõukamatest ettevõtjatest. Neljapäeval kirjutasime MM Grupi omanikust Margus Linnamäest.

Artiklite autoriteks on Äripäeva rikaste TOP 500 koostajad Aivar Hundimägi ja Raivo Sormunen, kes igas Äripäevas kirjutavad, mis jäi edetabelit koostades neile silma edukate ettevõtjate varasemaid tegemisi uurides.

Need, kes ei ole Äripäeva tellijad, saavad rubriigi „Rikaste TOP“ lugemiseks päevapileti osta siit

 

 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474