18. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tederi vastulause: kauplused suleti investori puudumisel 

Ukrainas O’Key poodidega äri teinud suurärimees Hillar Teder, kes väidetavalt tõmbas 600 kaupmehel naha üle kõrvad, jutustab oma nägemuse kogu loost.

Järgneb Hillar Tederi sõnavõtt:

Olgu kohe öeldud, et Expert Capital ega Ühendatud Kapital pole vastutavad ülemaailmse finantskriisi tekkimises, Ukraina rahvusvahelise imidži kujunemises ja välisinvestorite usalduses või usaldamatuses. Tekkinud olukorras parim, mida Expert Capital ja Ühendatud Kapital teha saavad, on võtta enda õlule suhted välisinvestorite ja pankadega. Tänaseks on kõikidele pankadele tagastatud O’Key Ukrainaga seotud laenud ja investoritele hüvitatud täies mahus nende investeeringud.

O’Key Ukraina juhtkond otsustas 2009. aasta juulis kauplused sulgeda, sest ettevõtet ei suudetud opereerida kasumiga ega leitud strateegilist investorit, kes oleks soovinud ettevõtetesse investeerida.

Täielik nali on muidugi et 2000 inimest on kaotanud töö või tööraamatu või muu sellise. Ärme ikka unusta et need on pigem meie poolt loodud töökohad ja inimeste tänaseks tööandjaks on O’Key asemel Euroopa üks suurimaid ja edukamaid hüpermarketikette: prantslaste Auschan.

Ka tarnijad on aastate jooksul müünud oma toodangut O’Keyle ja kindlasti kenasti teeninud. Täna saavad nad kaubelda Auschaniga ja kindlasti jätkata seda kümnete aastate vältel. Kui kellelgi on midagi saamata O’Key Ukrainast tuleks pöörduda siiski ettevõtte juhataja või likvideerija poole. O’Keys ruumide vabastamise hetkel olnud kaubad ladustati vastavasisulise teenuse pakkuja juures. Ettevõtte likvideerimisel järgiti kindlasti Ukraina seadusandlust ja likvideerimisjaotis jagatakse vastavalt sellele. Sulgemisel lähtuti kõikide võimalike võlausaldajate võrdse kohtlemise printsiibist, kaupade säilimiseks telliti miilitsavalve, sõlmiti ladustamise ja hoidmise leping ja ladustati geograafiliselt ja rahaliselt soodsas kohas Dnepropetrovskis.

Harkovis jäid tõesti kaupluse direktori sõnul kõik kaubad kadunuks. See oli uskumatu, aga kui ladustajad kohale jõudsid ei lasknud hoone omanik neid kaks päeva sisse ja kui lõpuks lasi, polnud seal midagi! See ongi uskumatu!

On küll tõsi et juhtkond oli liiga nõrk ja ei suutnud kasumlikult kaubelda. Tegelikult puudusid ettevõttel ka rahalised vahendid raskete aegade doteerimiseks. Kindlasti aga polnud nad vargad ja soovisid ettevõttele parimat.

Ukraina ärimehed süüdistasid eestlast võlgade maksmisest hoidumises, kauba kantimises ja võimudega kokkumängus. Ebaõiglus oli Ukraina kaupmeeste meelest nii suur, et nad pöördusid abi saamiseks peaministri Julia Tõmõšenko poole.

Taust

Eesti ettevõte Ühendatud Kapital ja Luksemburgi Expert Capital tegid koostööd toomaks Ukraina turule Venemaal armastatud hüpermarketite ketti O’Key’d. Peale esimese nelja poe avamist pidi ettevõte edasi töötama Vene O’Key tütrena.

2008. aastal muutis vene O’Key oma arengu strateegiat ja loobus Ukrainas tegutsemisest. 2008 aasta aprillis sõlmiti Investeerimispangaga Renessans leping Ukraina O’Key müügiks. Müük toimus avaliku konkursi kaudu ja 2008 aasta suvel oli 14 ostjat, kellest 6 olid strateegilised ehk rahvusvahelised ettevõtted kelle põhitegevuseks on kaubandus ja 9 olid finantsinvestorid.

Lõplikud pakkumised saadi 25.septembril 2008. aastal, vahetult enne kriisi. Oktoobriks oli huvilisi ostjaid järel kaks ja needki ei saanud raha kokku. Tederi sõnul oli Ukraina rahvusvaheline usaldatavus selleks ajaks kukkunud alla igasugust arvestust. Kardeti riigi pankrotti ja seetõttu ei lubatud mitmetel ettevõtetel Ukrainas osalusi omandada. Ka jäi sellesse aega grivna devalveerimine 50 protsendi ulatuses, sellest tulenevalt kadus rahva ostujõud ja kallinesid valuutas võetud laenud.

Selleks ajaks olid Expert Capital ja Ühendatud Kapital investeerinud O’Key Ukrainasse 40-50 miljonit dollarit investorite raha ja 20 miljonit dollarit rahvusvaheliste pankade (seal hulgas EBRD) raha, olles ka nimetatud laenude garantiiks. Peale suvist O’Key pankrotti tuli endiste O’Key pindadele Prantsuse tuntud jaemüügikett Auchan.

Tederi Ukraina poe- ja kinnisvaraärisse on investeerinud ligi 110 miljonit krooni ka Eesti kinnisvarafirma Arco Vara ja teist sama palju on projekti pannud Filgate Credit Enterprisesi kaudu Gild Arbitrage’i kaudu.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474