23. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hoiatus: Rootsi eluasemeturul ees järsk hinnalangus

Laenupidu Rootsi eluasemeturul võib paljudele kalliks maksma minna – Rootsi eluasemelaenu amet prognoosib täna kuumaval turul hinnalangust kuni 20%, vahendab uudisteagentuur TT.

Hinnakorrektsiooni oodati Rootsis juba 2009. aastal pärast finantskriisi puhkemist 2008. aasta sügisel. Seda aga ei tulnud tänu Rootsi keskpanga kriisiabile Rootsi pankadele. Madalad intressimäärad on aga ahvatlenud paljusid rootslasi eluasemelaenu võtma ning pakkumisest suurem nõudlus on hinnad üles ajanud.

„Nii on mitmeid riike juba tabanud vältimatu hinnakorrektsioon lihtsalt edasi lükkunud. Tulemata see ei jää, küsimus on vaid – millal. Lähima kolme aasta jooksul see aga juhtub ning see võib paljud kõrge laenukoormusega majapidamised väga raskesse olukorda panna,“ ütles Rootsi eluasemelaenu ameti analüütik Bengt Hansson.

  .„Normaalne eluasemelaenu intressimäär 5,5% muudab elamiskulud oluliselt kõrgemaks ning tähendab meie hinnangul tänasest 20% võrra madalamat eluaseme hinnataset,“ ütles Hansson.

Amet on kõrvutanud tänast olukorda varasemate mullistustega kinnisvaraturul. Praegu on laenu osakaal keskmiselt 46% eluaseme väärtusest, mis on 15 protsendipunkti võrra kõrgem tase kui eelmise hinnalanguse eel 1990. aastal.

Intressid võivad kiiresti tõusta ka Euroopa riikide võlakriisi tagajärjel, hoiatas Hansson.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474