7. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Audit: politsei annab ametikortereid üürile tasuta

Riigikontrolli hinnangul annab riik teenistujatele eluruume kasutada liiga soodsalt. Nii tuvastas kontroll, et Politseiamet on kaheksal juhul andnud kortereid üürile ka tasuta.

"Politseiamet on andnud praegustele ja endistele töötajatele tasuta kasutada kortereid (8 juhul), mis ei ole ameti põhitegevuseks vajalikud, kusjuures ühe üürnikuga on üürileping sõlmimata," seisab täna avaldatud Riigikontrolli raportis, mis hindab majandamist siseministeeriumi valitsemisalas.

Siseminister Marko Pomerants vastas auditi koostajaile, et välja toodud korterite näol on tegemist nende elamispindadega, mis olid plaanis võõrandada. "Sellel aastal antakse mittevajalikud korterid (sh üürilepingutega koormatud) üle Riigi Kinnisvara ASile. Vajalikud dokumendid on vormistamisel," selgitas minister raportööridele. Samuti lisas ta, et ministeerium ei luba alates 2009. aastast allasutustel ilma ministeeriumi kooskõlastuseta eluruumi üürilepinguid sõlmida.

Raporti koostajad lisavad, et siseministeeriumi alluvuses tegutsevates asutustes olevad elamispinnad teenivad kahjumit, mis aga riigivara seaduse järgi pole lubatud.

Kortereid on teenistujatele põhjendamatult madala hinnaga välja üürinud ka Põhja ja Kirde piirivalvepiirkonnad. Näitena Põhja piirkonnast toovad audiitorid välja üürihinna kaks krooni ruutmeetri kohta. 

Enim enda hallatavaid kortereid on teenistujatele välja üürinud kaitsevägi, kus on eluruumidena kasutusel kokku 961 elamispinda üle Eesti. "Eluruume kasutab lisaks kaitseväelastele ka 63 kaitseväe ametnikku. Üüritavate eluruumide hind on alates 2003. aastast viis krooni ruutmeeteri kohta Tallinnas ja Tartus ning kolm krooni ruutmeetri kohta teistes Eesti paikkondades," märgivad audiitorid. Seejuures kehtiva üüritasu juures ületasid elamufondi kulud üürnikelt saadud tulu 1,25 miljoni krooni võrra.

Kaitsevägi ei ole eluruumide üürileandmist kajastanud ka erisoodustusena. Riigikontroll on seisukohal, et see on siiski erisoodustus. "Mõningatel juhtudel võib kaitseväe eluruumide kasutamise puhul olla tegemist erisoodustusega, mõningatel mitte," vastas auditi hinnangutele kaitseminister Jaak Aaviksoo.

Tema sõnul peavad teenistuskohas olema kaitseväelastel tagatud ka elamistingimused. "Kuna teenistuspaiga muutumisi võib kaitseväelase teenistuse ajal olla mitmeid, ei ole igal juhul mõeldav, et sellega kaasneks ka püsielukoha vahetus. /…/ Erisoodustusena tuleb vaadelda sellist hüve, mis antakse töötaja isiklikes huvides ja mida saaks põhimõtteliselt käsitleda ka

boonuspalgana," selgitas ta audiitoritele. Aaviksoo lubas, et ministeerium analüüsib täiendavalt korterite üürile andmist.

11 korteri haldamisega tegeleb ka Riigikogu kantselei, küsides Tallinnas asuvatelt korterite pealt ametnikelt üüri 15 krooni ruutmeetrilt. Korterite kasutamisest saadud kogutulu 2009. aastal oli 144 000 krooni, haldamiskulud aga 163 000 krooni. Ametnike kasutada on antud kaheksa korterit. Ühte korterit kasutab Riigikogu esimees Ene Ergma. Kahte korterit Toompeal on kantselei püüdnud võõrandada, ent pole seda saanud teha. Korterites elavad üürnikud, kes pole kantseleid töötajad ja kellelt kantselei direktori Heiki Sibula sõnul ei tohi kohtuotsusest tulenevalt võtta üüri üle kümne krooni ruutmeetrist.

Sibula sõnul on nad plaaninud ka teisi kortereid võõrandada nii 2008. kui 2009. aastal, kuid praegustes turutingimustes pole see olnud võimalik. Nii kaalub kantselei korterite üleandmist Riigi Kinnisvara ASile. Kui varem oli Sibula sõnul avalikus teenistuses seaduse järgi ametikorter soodustatud, siis enam mitte. "Tänapäevastes tingimustes tuleks võtta turuhinda. Siin ma olen nõus, et siis ei ole vahet, kas turult või ametikorterist võtta. See on ka üks põhjus, miks me nad Riigi Kinnisvara ASile ära anname. Et me ei peaks sellega tegelema," lisas Sibul.

Kas üürite ise ka mõnda neist korteritest? "See on hea küsimus, seda mitte," vastas Sibul. Ta lisas, et kõigi ametnikest üürnikega on kokkulepe, et allüürnike võtmine ei ole võimalik.

Riigikontroll avaldas täna riigi, ministeeriumide ja põhiseaduslike institutsioonide auditeerimise aruanded, kus ametikorterite välja üürimine teenistujatele on mitmel puhul teravalt tähelepanu alla võetud.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474