27. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sõõrumaa müüs tüki energiaärist ärikaaslastele

Suurärimees Urmas Sõõrumaa müüs osa oma energeetikakontsernist BEN Energy, põhjendades müüki asjaoluga, et tal ei olnud aastaga käivet seitsme- ja kasumit viiekordistanud BEN Energy tütarfirmale enam midagi pakkuda.

Äripäeva rikaste edetabelis 1,28miljardilise varandusega 11. kohale platseerunud Urmas Sõõrumaa on U.S. Investi ja BEN Energy kaudu müünud kolmandiku BEN Energy kontserni kuuluvast OÜ Baltic Energy Partnersist ja sama palju OÜ Baltic Energy Service'ist osaühingutele Gravel ja And.

Äripäeva hinnangul võis kolmandiku hind küündida 50-100 miljoni kroonini.

Ärimees Urmas Sõõrumaa põhjendab müüki sellega, et tal ei olnud enam ettevõtete vastu sisulist huvi. "Mina isiklikult sinna enam lisandväärtust anda ei suuda ja mul on alati olnud komme ärides, kus ma olen, olla kontrollival positsioonil. Noh, sel äril on kindlasti perspektiivi, aga enamusosanike ja tegevjuhtide peas ja võimes see äri peitubki," rääkis ta.

Hinnast rääkida ei taha

Sõõrumaa ei ütle, kui palju kahe ettevõtte müügist teenis. "Mis ma sest ikka räägin. Neid asju ei kommenteerita," märkis ta vaid.

Äripäeva hinnangul võis kolmandiku Baltic Energy Partnersi ja Baltic Energy Service'i hind küündida 50-100 miljoni kroonini.

Kas see hinna suurusjärk on õige? Sõõrumaa jääb hetkeks mõttesse. "Mis me sest ikka räägime. Oli, mis oli," ühmab ärimees.

Seevastu värske ettevõtete suuromanik Peeter-Jass Pikk on jutukam. "Omanikeringi ümberstruktureerimisest ja erinevatest mõjudest olime rääkinud võib-olla pool aastat. Kuna enamik peamistest koostöö põhimõtetest sai kokku lepitud juba aastaid tagasi, siis pärast põhimõttelist kokkulepet ei olnud erilist vajadust kaubelda ega tingida, sest pooled juhindusid ning pidasid kinni varasematest kokkulepetest," rääkis Pikk.

Pikk kiitis Sõõrumaad, lisades, et "kõike pole paberile alati vaja pannagi, kui sõna peab".

Avatud turg lükkas liikvele

Ettevõtja sõnul suurendasid nad ettevõtetes osalusi kindlasti seetõttu, et avanenud elektriturutingimustes paremini tegutseda.

"Osade ost tundus mõistlik. Ettevõtetesse uusi omanike ei tekkinud. Sisuliselt suurendasime osalust enda põhitegevuse valdkonnas. Nii energiakaupleja Baltic Energy Partners kui ka portfellihaldur Baltic Energy Services on näidanud jätkusuutlikku kasvuvõimet ning saavutanud finantsvõimekuse, mis võimaldab teenuseid pakkuda Balti riikide suurimatele energiatarbijatele ja tootjatele," rõõmustas Pikk.

Baltic Energy Partners jätkab Pika sõnul energiakauplejana peamiselt Balti riikide ja Põhjamaade elektriturgudel, kuid eesmärk on suurendada kaubandusmahtu ka teistel turgudel ja teiste energia liikidega.

Pikk ei taha samuti täpsest ostuhinnast kõnelda. "Osapooled leppisid kokku, et ostuhind jääb asjaosaliste teada ning seda laiemalt ei kommenteeri. Kuna tehing toimus, ju siis sobis hind mõlemale poolele," lisas ta muheldes.

BEP seljatas Eesti Energia kohtus

Viru maakohus kohustas tänavu aprillis Eesti Energia Narva Elektrijaamu maksma Urmas Sõõrumaale kuuluvale Baltic Energy Partnersile 3,1 miljonit krooni kahjutasu, sest monopol keeldus viimasele elektrit müümast.

Tüli algas 2008. aasta veebruaris, mil Eesti Energia elektrijaamad keerasid kahel Baltic Energy Partnersi (BEP) kliendil elektri kinni, nõudes, et nad sõlmiksid ka avatud elektritarne lepingu Eesti Energiaga.

Nimelt ostsid võrguettevõtjad AS Kulon ja Sagro Elekter OÜ määratud tarne lepingu alusel elektrienergiat Eesti Energialt, avatud tarne lepingu olid aga sõlminud BEPiga.

Et väikesed võrguettevõtted Eesti Energia nõudmist ei täitnud, katkestaski Narva Elektrijaamad nende määratud tarnega varustamise 2008. aasta 1. veebruarist 20. maini.

Mõlemad firmad ja Baltic Energy Partners pöördusid konkurentsiametisse taotlusega kohustada Narva Elektrijaamu tarneid taastama. Pärast konkurentsiameti ettekirjutust mullu suvel ja 250 000kroonise trahvi määramist taastas Eesti Energia elektrivarustuse.

Harju maakohus tühistas siiski trahvi väärteo aegumistähtaja möödumise tõttu, konkurentsiamet kaebas maakohtu otsuse riigikohtusse.

Pärast seda pöördus Baltic Energy Partners ka Viru maakohtusse ja nõudis Narva Elektrijaamadelt aja eest, mil ta pidi Sagrole ja Kulonile lepingus kokkulepitust kallimalt elektrit hankima, 2,6 miljonit krooni kahjutasu ning 500 000 krooni viivist.

Eesti Energia Narva Elektrijaamad hagi ei tunnistanud, kinnitades, et nad ei vastuta Sõõrumaa firma äririskide eest.

Kohus aga leidis, et Sagro Elektrile ja Kulonile tarneid peatades tekitasid Narva Elektrijaamad BEPile varalise kahju.

mis on mis

Baltic Energy Partners OÜ

2006 asutatud Eesti erakapitalil põhinev energia- ja emissioonikaubanduse ning konsultatsiooniteenuseid pakkuv ettevõte.Eesmärk on saada juba sel aastal omal alal juhtivaks ettevõtteks Balti riikides.Omab koos tütarettevõtetega elektri ostu-müügi tegevuslube Eestis, Lätis ja Leedus.Hakkas esimese eraettevõttena Eesti Energia kõrval Eestis elektrienergia bilansihaldusteenust pakkuma.

Ostjad

OÜ Gravel omanik on Peeter-Jass Pikk, senine Baltic Energy Partnersi juhatuse liige.OÜ And omanik on Priit Mikelsaar, senine Baltic Energy Service'i pisiomanik ja nõukogu liige ning Baltic Energy Partnersi nõukogu liige.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474