21. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Miljardivaidlus: Kiviõli Keemiatööstus mõõtis enda varud ise üle

Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi ütles, et paar nädalat tagasi sai ministeerium Eesti ühele rikkamale inimesele, Toomas Tammele kuuluvast Kiviõli Keemiatööstusest aruande, kus firma väidab, et põlevkivi jätkub tema karjääris veel vaevu aasta lõpuni.

Tamkivi ei osanud öelda, kas Tammede põlevkivivarude mõõtmise ja hindamise juures oli ka mõni sõltumatu riikliku institutsiooni esindaja või lähtub riik sundvõõrandamisotsust kaaludes ainult keemiatööstuse enda väidetest põlevkivi lõppemise kohta.

Kiviõli Keemiatööstuse ja Toomas Tammega tülitsev ärimees Nikolai Reismann on juba pikemat aega väitnud, et tegelikult on keemiatööstusel põlevkivi veel mitme miljardi krooni jagu ning Tamm püüab riigil sundvõõrandamise teed minnes kolme miljardi krooniga naha üle kõrvade tõmmata.

Tamkivi kohtus Toomas Tammega umbes pool aastat tagasi. Esmalt käis ministri juures Tamme advokaat ning hiljem tuli ministeeriumisse Tamm ise koos esindajaga.

"Minu küsimus oli siis ja on praegu, miks Kiviõli Keemiatööstus üldse osa maast Nikolai Reismannile müüs, teades, et lähiaastatel on neil endal tooraine lõppemas. Tamm ütles selle peale, et pidas Reismanni korralikuks inimeseks," on Tamkivi nördinud.

Samas on ministri sõnul Kiviõli Keemiatööstusel veel tegelikult aastane põlevkivivaru olemas, kuid olemasolevale 25 ha maardlale ei ole seni välja antud kaeveluba.

"Keskkonnamõjude hindamine on seal tehtud. Kui kõik sujub, siis üsna võimalik, et sellest piirkonnast saab keemiatööstus põlevkivi ammutama hakata jaanuari teisel või kolmandal nädalal. Paari nädala vältel saavad nad põlevkivi osta ka Aidu karjäärist," lisas Tamkivi.

Ministri sõnul teadis valitsus juba pikemat aega, et Reismanni ja Tamme vaheline tüli on hõõgunud nii tuliseks, et asja uurib riigiprokuratuur.

"Ega eilne "Pealtnägija" meile üllatusena tulnud. Teadsime, et midagi sarnast on käimas, juba varem. Uskumatu ikkagi, kuidas sealkandis asju aetakse," märkis minister.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474