29. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

2011. aastal taastuvad II samba sissemaksed

Teise pensionisamba sissemaksed taastuvad järgmisest aastast pooles mahus, mis tähendab, et riik maksab II samba omanikule 2% ja inimene ise 1% oma igakuisest töötasust.

Inimeste puhul, kes esitasid 2009. aasta sügisel teise pensionisamba maksete jätkamise avalduse, jätkuvad 2011. aastal enda sissemaksed 2% ulatuses, millele riik lisab samapalju.

ERGO pensionieksperdi Taave Lipsu sõnul võib pensionimaksete taastumine olla  põhjus, miks inimese jaanuaris makstav töötasu võib erineda detsembris makstud töötasust, mis on jagatud ametliku euro kursiga 15,6466.

2012. aastast taastuvad pensioni II samba sissemaksed täies ulatuses. Makseid jätkanud isikutel on aastail 2014–17 riigipoolse makse suurus 6%, teistel sõltub riigipoolse suurema makse võimalus SKP kasvust. Kui aastail 2012–15 on mõnel aastal SKP kasv suurem kui 5%, avaneb neil võimalus esitada avaldus suuremate sissemaksete tegemiseks. Sellise avalduse esitaja makse on nelja aasta jooksul 3% ja riigipoolne makse 6%.

Taave Lipsu sõnul tuleb tööealisel inimesel arvestada sellega, et pensioni eas parema äraelamise saab ta kindlustada vaid ise. "Riiklik pension ei ole praegu ega saa ka tulevikus olema piisav selleks, et tagada muretu toimetulek. Seega tuleb igal inimesel pensionilisa koguda. Lisaks II sambale tasub kindlasti alustada ka kolmandasse sambasse investeerimist, sest vaid kolme samba pensioniga on võimalik kindlustada endale 70% praegusest sissetulekust," märkis ta.

Kellel ei ole enam võimalik II sambaga liituda, peab selle võrra rohkem täiendavasse pensionisse panustama, lisas Lips.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474