16. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Martin Krupp on mitme skandaali võtmetegija

Arco Vara omanikud Arti Arakas ja Richard Tomingas ostsid kõrgetele linnaametnikele Toomas Vitsutile ja Toomas Õispuule seitse miljonit krooni maksnud laeva, mis hiljem 1 krooniga maha müüdi pankorithaldur Martin Krupile.

Äripäevas ilmus kolm aastat tagasi ehk 15. veebruaril 2008 uuriv artikkel pankrotihaldur Martin Krupi sidemetest Keskerakonna esimehe Edgar Savisaarega.

Hakkasime Krupi vastu tundma huvi seetõttu, et ta oli tollal Oliver Kruuda suuromanduses olnud kommitootja Kalev suuruselt kuues aktsionär. Toona kümne miljoni krooni väärtusega aktsiapaki omanikuks sai Krupp aga ainult 125 krooni eest. Enne Krupi firma omandusse jõudmist kuulusid need Kalevi aktsiad offshore-firmale Earlston Corporation Elso Bank And Trust Company.

Meie ühe hüpoteesi kohaselt ei kuulunud need Kalevi aktsiad toona tegelikult Martin Krupile, vaid ta aitas varjata aktsiate tegelikku omanikku.

Lisaks sellele tehingule oli Martin Krupp seotud ka Kalevi aktsiate kantimiskatsega, mis jõudis kohtusse ja luhtus. Tõenäoliselt olid selle kantimiskatsega seotud Oliver Kruuda ning Toomas ja Tiit Kõuhkna.

On võimalik, et ka praegu varjab Martin Krupp inimest või inimesi, kes tegelikult ostsid ühe krooniga Arco Vara asutajatelt ära laeva Balkan Star omanud ettevõte. Selle ettevõtte tegelik väärtus on tõenäoliselt oluliselt suurem, kui oli ostuhind.

Lisaks eespool kirjeldatud tehingutele on Martin Krupp olnud Edgar Savisaare äripartner firmas Dalmonde. Krupp esindas ka firmat Domex Kinnisvara, mille omanikku oli avalikkusel võimatu tuvastada. See firma oli seotud Savisaarte Nõmme maja ostuga ja hilisema Savisaartele tagasi müümisega. Kui Krupp ettevõtet esindama hakkas, siis oli ettevõtte omanikuks offshore-firma Simoon Real Estate Inc, mille ainsaks kontaktiks oli postkast Šveitsis.

 Krupp on olnud ka seotud firmaga Crimex Capital. See firma jookseb läbi Tallinna Politseimaja rendiloost. Mäletatavasti rentis Oliver Kruuda Kalevi kommivabriku hoone politseile ajal, kui siseministri kohal oli keskerakondlane Ain Seppik ja Tallinna politseiprefekt hilisem keskerakondalne Kalle Laanet. Seda tehingut on kritiseerinud riigikontroll, väites, et see tehing oli riigile kahjulik.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474