22. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia rajab Weroli juurde koostootmisjaama

Eesti Energia rajab selle aasta sügiseks Weroli rapsiõlitehase juurde maagaasil töötava koostootmisjaama, mis hakkab lisaks elektrile ja soojusele tootma ka õli jahutamiseks vajalikku külma.

Tegemist on esimese kolmiktootmisjaamaga nii Eestis kui Baltimaades, teatas Eesti Energia. Weroli tehase territooriumile rajatava koostootmisjaama elektriline võimsus saab olema 4,3 MW, soojusvõimsus 1,7 MW ning külmavõimsus 2,5 MW. Weroli tehas kasutab ära kogu toodetud soojus- ja jahutusenergia, toodetud elekter läheb Eesti Energia võrku.

„Eesti Energia eesmärgiks on meie tootmisportfelli mitmekesistamine ning selles on oluline osa ka tõhusa soojuse ja elektrienergia koostootmise arendamisel nii Eestis kui teistes Balti riikides. Näeme piisavalt potentsiaali väikeste koostootmisjaamade rajamiseks sobiliku soojuskoormusega väikeasulate ning ka tööstusettevõtete juurde,“ sõnas Eesti Energia juhatuse liige, elektri ja soojuse tootmise juht Raine Pajo.

Projekti käigus moderniseeritakse olemasolev Weroli katlamaja ning saab uue energiatootmiskompleksi osaks. Investeeringu kogumaksumus Eesti Energia jaoks on veidi üle 5 miljoni euro.

„Weroli rapsiõlitehas on stabiilse soojuskoormusega, mis muudab tehase koostootmisjaama asukohana majanduslikult atraktiivseks. Rapsiõli tootmise protsess vajab lisaks soojusenergiale ka jahutusenergiat – koostootmisjaama koosseisus olev Baltimaades unikaalne absorberseade võimaldab tehasele ka külmaenergiat toota. Projekt on kasulik mõlemale poolele, võimaldades tehasel keskenduda põhitegevusele ning Eesti Energial ära kasutada stabiilne soojuskoormus elektrienergia tootmiseks koostootmisprotsessis,“ lisas Pajo

 2011. aastal käivitub Weroli tehase laiendus, mis suurendab tehase soojustarbimist ligi kahekordselt. Esimese väikekoostootmisprojektina ostis Eesti Energia 2009. aastal Koplis BLRT territooriumil asuvad kaks maagaasil töötavat soojuse- ja elektri koostootmisseadet. Jaanuaris 2011 omandas Eesti Energia Lätis soojusettevõtte Enefit Power&Heat Valka, mis rajab aastaks 2012 Valka linna soojusega varustava uue biokütusel koostootmisjaama.

 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474