13. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaapani sünge nädalavahetus

Reedel Jaapanit tabanud 9 magnituudine maavärina ja sellele järgnenud hiidlaine põhjustatud kaose tulemusel on šokis terve riik. Vaevalt oldi toibutud esimesest ehmatusest, kui kontrolli alt väljusid Fukushima tuumajaama reaktorid.

Jaapani valitsuse pressiesindaja Yukio Edano teatas pühapäeva pärastlõunal, et karta on vesinikuplahvatust Fukushima I tuumajaama ülekuumenenud 3. reaktoris, kuid et elanikkonna tervis ohus ei ole. Laupäeval toimus plahvatus sama tuumajaama 1. reaktoris, mille tagajärjel paiskus õhku radioaktiivset ainet. Ekspertide hinnangul on kahes ülekuumenenud reaktoris toimunud vähemalt osaline reaktorituuma sulamine.

Edano tunnistas, et „ei ole võimalik kontrollida, mis reaktorite sisemuses toimub“, kuid et kasutusel on meetmed, mis „sellisest oletusest lähtuvad.“ Peaks uus plahvatus toimuma ja radioaktiivset ainet keskkonda paiskama, kannab tuul selle praeguse seisuga avamerele.

Jaapani valitsus teatas laupäeval, et Fukushima ümber tõusis radioaktiivse kiirguse hulk lühiajaliselt 1557 mikrosiivertile, mis on kolm korda nii kõrge kui röntgenivõtte puhul. Miyagi provintsis mõõtsid seevastu tuumaeksperdid normaalsest 400 korda kõrgemat radioaktiivsust. Eksperdid oletasid, et tuul kandis radioaktiivsuse Fukushima provintsist.

Jaapani ühe vanima, aastast 1971 käigusoleva Fukushima I ja II tuumajaama probleemiks on maavärina ja hiidlaine tulemusel osaliselt rivist välja langenud reaktorite elektri- ja jahutussüsteemid. Ülekuumenenud reaktoreid üritati nädalavahetusel jahutada mereveega, kuid ekspertide hinnangul on olukord endiselt enam kui tõsine. Fukushima lähikonnast on 20 km raadiuses evakueeritud kogu elanikkond, ehk siis ligikaudu 200 000 inimest. Kiirituse ohvreid on valitsuse esindaja sõnul 22, nende elu väidetavalt siiski ohus ei ole.

Jaapani kokku 18 tuumajaama annavad kolmandiku riigi elektritoodangust. Praeguseks on ligi viis ja pool miljonit elanikku ilma elektrita. Energiakriisis Jaapan palus juba Venemaal tarnida rohkem vedelgaasi. Peaminister Vladimir Putin lubas aidata, öeldes, et vaatamata „mõnedele lahkarvamustele“ ehk siis aastakümneid kestnud tülile Kuriili saarte pärast on Venemaa Jaapanile „usaldusväärne partner“. Venemaa saadab lisaks Jaapanisse rühma päästetöötajatest, meedikutest ja psühholoogidest. Kohal on juba ka abilised USA-st, Hiinast ja Saksamaalt.

Reedel kell 15.26 kohaliku aja järgi merepõhjas Honshu rannikul asuvast Sendai linnast 130 km kaugusel toimunud 9,0 magnituudine maavärin vallandas hiidlaine, mis laastas ulatuslikke piirkondi Honshu saare kirderannikul. Hukkunuid arvatakse olevat üle 10 000.

Jaapani meteoroloogiaamet korrigeeris esialgu 8,9 magnituudiseks hinnatud maavärina tugevuse laupäeval 9,0-le. Tegemist on tugevaima maavärinaga Jaapani territooriumil mõõtmiste algusest saadik ehk siis viimase 140 aasta jooksul.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474