16. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kotka: kui inimene areneb, tõuseb ka palk

Eesti Pank hoiatas oma eilses majandusprognoosis ettevõtjaid liiga kiire palgakasvu eest. Webmedia juhi Taavi Kotka sõnul on see põhjendatud siis, kui tootlikkus ei kasva. Nende ettevõttes on hea töötaja palk kasvanud juba aastaid.

Järgneb intervjuu Taavi Kotkaga:

Kas teie plaanite oma ettevõttes palgatõusu? Millal? Miks?

Webmedias vaadatakse palgad üle kaks korda aastas arenguvestluste raames. Koos eesmärkide täitmisega vaadatakse üle ka inimese taseme ja teadmiste kasv ning hinnatakse kulubaasi võrdluses turu sama taseme näitajatega. Kui inimene on arenenud ja ka töötulemustele etteheiteid pole, tõuseb ka palk. Nii on see olnud juba aastaid.

Mida arvate üleüldisest palgatõusu vastasest nö õhutustegevusest Eesti Panga poolt?

Eesti Pangal on õigus, palk ei saa kasvada kui tootlikkus ei kasva. IKT sektoris on see eriti hästi tunda, sest kõigil on meeles 2005-2008 kestnud palgaralli, kus teadmist ja tootlikkuse eest ülemaksmist esines rohkelt ning selle asemel, et majanduse jahendes hakata kärpeid tegema, eelistatakse täna põhjalikumalt valida ning siduda palgatõusud ja boonused ikkagi reaalse lisaväärtuse kasvuga.

Kas palkade kiire tõus oleks ohtlik Eestile?

Kui suures pildis tootlikkus ei kasva, siis loomulikult on ohtlik ja oleme seda oma riigiga juba lähiaastatel kogenud. Kui IKT sektori spetsiifikat vaadates, siis ekspordimahud täna suurenevad ning kui suudame seda trendi hoida tasakaalus palkade tõusuga, siis läheb sektoril jätkuvalt hästi.

Kuidas hoida kinni Eestist välismaale tööle minevaid häid spetsialiste? (kui palka tõsta pole soovitatav)

Välismaal on makstud rohkem nii KASU kui MASU aastatel ehk siis need kes tahavad minna, need lähevad nii kui nii. Pigem on Eesti oma arengutega täna tõestanud, et ka siin riigis on ikka veel lootust.

Ekspordi kasv on edaspidi aeglane – on see pigem hea või pigem halb?

Loomulikult oleks parem, kui seda oleks tänasega võrreldes oluliselt rohkem. Esimesest edust ei tohi lasta ennast pimestada ja loorberitele puhkama jääda. Peame pidevalt nii ettevõtete sees kui riigina otsima võimalusi, kuidas efektiivsemalt toota ning kuidas oma müügimahte väljaspool Eestit pidevalt suurendada.

Mis sektor võiks tööhõive kasvu nüüd vedama hakata?

Mulle väga meeldiks, kui see oleks IKT sektor ja võimalusi selleks on täna turul palju. Kahjuks jääb meil puudu kvalifitseeritud tarkvara inseneridest, kes seda ekstrakasvu võiksid vedada.

 

 

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474