7. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

LKF: ministrid otsustagu seaduse sõnum lõpuks ära

Justiitsministeeriumi ettepanekud liikluskindlustusseaduse kooskõlastamata jätmise juures on arukad, aga seaduse kontseptuaalse poole peaksid ministrid lõpuks ära otsustama, sõnas Eesti Liikluskindlustusfondi (LKF) juht Mart Jesse.

„Tore, et selline põhjalik läbitöötamine on ette võetud. Seal on väga palju mõistlikke ja sisukaid ettepanekuid,“ kommenteeris Jesse. Ta märkis, et samas õhkub osast punktidest mulje, et justiitsministeerium ei saa liikluskindlustuse toimemehhanismidest ning osa sätete eesmärgist aru.

Justiitsministeeriumi hinnangul ei saa nad näiteks toetada LKFi ja kindlustusandja kolmekordse kindlustusmakse nõudeõigust. „See on üks tarbijasõbralikumaid sätteid. Tänu sellele ei pea liikluses osalev tavatarbija kinni maksma nende liiklejate kahjusid, kes ei osta endale kindlustuspoliisi,“ lausus Jesse.

Ta lisas, et see põhimõte on Eestis kehtinud juba ligi seitse aastat, et kindlustamata sõiduki suhtes kohaldatakse kõrgendatud kindlustusmakset. „Praktikas on see ennast õigustanud. Kui riik peab vajalikuks selle seadusest väljaviskamist, on küsimus selles, kes hakkab neid kahjusid kinni maksma,“ lausus Jesse. Ta põhjendas, et selleks peaks LKF näiteks tõstma fondi liikmemaksu kindlustusseltsidele, et hüvitada too kahju LKFi arvelt. Sellega kaasneks aga kindlustusandjate poolt tariifide tõstmine, väitis Jesse.

Tänu kolmekordse kindlustusmaksele olevat LKF suutnud viia kindlustamata sõidukite kasutamise minimaalseks.„Kui meil puuduvad meetmed, millega kindlustamata sõidukeid ohjeldada, on tulemuseks see, et suureneb nende sõidukite osakaal ning meie ning tavatarbijate kulud,“ põhjendas Jesse.

Jesse sõnul peaks rahandusministeerium otsustama, kuidas protsess edasi läheb. „Kui puhkuste aeg on läbi, on vaja ümarlaud teha ning arutada, kuidas edasi minna,“ rääkis Jesse.

Jesse lisas, et mullu septembris justiitsminister Rein Langiga kohtudes õnnestunud talle asi ära seletada ning see sobinud Langile hästi. Lang öelnud, et see on efektiivne ja mõistlik süsteem kindlustamata sõidukite võitlemiseks. "Kohtumisel viibisid samad ametnikud, kes noogutasid pead ja ütlesid, et kõik on korras. Nüüd ütlevad nad aga, et kõik on halvasti," väitis Jesse.  

 

 

 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474