1. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eluasemevõlgnik, maga rahus - intressimäär jääb püsima

Aeglane majanduskasv nõuab jätkuvalt lõdvemat rahapoliitikat ja hoiab intressid madalal. Olukord on Soome POP Panga andmetel soodne eluasemevõlgnikele, kui nende töökoht on kindel, kirjutas Taloussanomat.

POP Pank prognoosib eluasemelaenude populaarseima intressimäära, 12 kuu Euribori püsivat keskmiselt 2,0 protsendil läbi järgmise aasta.

"Meie nägemus põhineb sellel, et majanduse stimuleerimist tuleb jätkata ja keskpank teeb baasintressiga mõõdukaid otsuseid," ütles POP Pangandusföderatsiooni juht Timo Hulkko.

"Nõrgal majandusolukorral on siiski ka positiivne mõju selle kaudu, et kui intressimäärad jäävad madalale, siis tarbija jaoks oluliste eluaseme- ja muude laenude teenindamine ei lähe raskemaks."

Pank prognoosib sel aastal töötajate reaaltulu vähenemist, kuid tänu inflatsiooni aeglustumisele järgmisel aastal taaskord reaaltulu suurenemist. Prognoosi kohaselt peaks tarbijahindade tõus Soomes sel aastal olema 3,1 protsenti ning langema järgmisel aastal 2 protsendini.

"Inflatsiooni aeglustumine tähendab, et isegi kui palgatõus on mõõdukas, siis ostujõud ei lange. Tavalise eluasemevõlgnikust leibkonna silmis on väljavaated päris mõistlikud, kui töökoht säilib," märkis Hulkko.

Maailmamajanduse aeglustumine toetab tööd tegevat majapidamist ka selle kaudu, et bensiini hind langeb, hindab POP Pank. Panga prognoosi kohaselt jääb bensiini keskmine hind Soomes sel aastal 1,55 euro kanti liitri kohta ja langeb järgmisel aastal 1,4 euroni. (Soomes on kõrgemad maksud kui Eestis. -toim.)

Pank arvutab, et maailmamajanduse kasvu aeglustudes toornafta odavneb, kuid samal ajal püüab Soome riik paigata eelarvepuudujääki suurendades mootorikütuse maksustamist. Kuna kriis paneb proovile nii Euroopa kui ka Ameerika Ühendriigid, siis vahetuskursis dramaatilisi muutusi ei toimu. Kõige selle tulemusena langeb bensiini hind.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474