24. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Professor: vananev tööjõud ei saa olla probleem

Kui inimese eluea tõstmise nimel on nii palju vaeva nähtud siis me ei saa nüüd öelda, et vananev tööjõud on probleem, nagu tihti kuulda on. Maailm peab leidma võimaluse kohandada tööelu kõikidele vanusegruppidele sobivaks.

Just nõnda rääkis neljapäeval toimunud konverentsil Vanemaealine tööjõud – väljakutsed ja võimalused Soome teadlane Juhani Ilmarinen, kes on tuntud kogu maailmas oma panuse poolest elanikkonna vananemist käsitlevatesse uuringutesse.

„Oleme eluea pikendamise nimel näinud palju vaeva ja nüüd paljud, sealhulgas ettevõtte, peavad vananemist probleemiks. Aga see ei saa ju olla probleem,“ rääkis Ilmarinen. Tema soovitab vananemist vaadata kui võimalust ja mõelda vananeva tööjõuga toime tulemiseks alternatiivsetele võimalustele kui lihtsalt inimesest vabanemine ehk pensionile saatmine.

Professor Ilmarise sõnul seisab tegelikult terve maailm küsimuse ees, kuidas leida koht vanemaelamistele inimestele. Kõige loogilisem võimalus olukorraga tegeleda on ümber kujundada tööelu. „Tööelu peaks käima sama rada inimese vananemisprotsessiga,“ ütles ta.

Samas ei vaata Soome professor asjadele vaid vananemise mätta otsast vaid ütleb, et kogu tööelu peaks olema kohandatud vanusesõbralikult, sest omad eripärad on nii noorel tööjõul, keskealisel tööjõul kui vanemal tööjõul.

Professor rääkis, et Soome põrkas vananeva tööjõu küsimusega esmakordselt kokku 30 aastat tagasi, sest Soome oli juba siis üks väheseid riike, kus elanikkond vananes. „Tänaseks on Euroopa Liidus sadakond näidet ettevõtetest, kes seoses vanemaealiste töötajate kasutamisega on saavutanud palju edu,“ märkis ta ja selgitas, et vanemaelaiste inimeste töötajate palkamisel, teie ettevõtte tulemused mitte ei halvene, vaid paranevad. Põhjus seisneb selles, et erinevalt noortest inimestest on vanemad inimesed täpsemad, kohusetundlikumad ja neil on palju suuremad kogemused.

Ilmarise sõnul näitavad uuringud, et aastaks 2020 on üle 55 aastaste inimeste vanusegrupp ainus, mis kasvab. Ülejäänud vanusegrupid kahanevad ja see tähendab, et terve Euroopa tööjõud saab tulevikus olema vanem. „Kui ettevõte otsib endale noori töötajaid, võivad nad seda vabalt teha, aga piisavalt kõik ettevõtted neid ei leia. Ettevõtted peavad oma töö ringi kujundama, kui tahavad, et vanemaealised töötajad neil töötaks,“ rääkis ta. 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474