11. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ameerikanurgal uus mees paadis

Ameerikanurga kaubandus- ja logistikaparki arendava Süda Maja aktsiakapitali suurendamise käigus on ettevõtte aktsionäride hulka ilmunud ettevõtja Heino Harak.

Rikaste edetabelisse kuuluv Harak ütles, et teab Süda Maja juhatuse liiget Veiko Murrustet juba 20 aasta tagusest ajast, kui nad koos ühe töö tegid. "Aga siis on olemas veel Tõnis Kotkas (Süda Maja nõukogu liige - toim), kellega olen kunagi ühes koolis käinud, ja tema otsis mu üles ning rääkis augu pähe," rääkis Harak naerdes sellest, kuidas just tema sattus Süda Majasse investeerima.

Süda Maja mulluse majandusaasta aruande järgi lisandus ettevõttele mullu suvel üks aktsionär ja aktsiakapitali laiendati 62,4 miljoni krooni ulatuses, millest veidi enam kui 31 miljonit krooni lisandus ettevõttesse samal aastal. Tänaseks on Süda Maja Murruste sõnul kogu tehing lõpule viidud.

Oma rahapaigutamisega rahul olemise kohta ütles Harak nii: "Momendil on meil asi natukene – minu pilguga võttes – toppamas, aga see peab kohe paisu tagant lahti minema. Ma loodan, et sellest tuleb suur asi."

Toppamine on tema sõnul tingitud nii rahalisest olukorrast kui ka bürokraatiast. "Natuke on mõlemad asjad süüdi. Eks see majanduslangus tingis natuke ja bürokraatiat, seda meil jätkub."

Süda Maja juhatuse esimees ja aktsionär Veiko Murruste kinnitas, et infrastruktuuri ehitus on Ameerikanurgal plaanis sel aastal, hoonete ehitus hiljemalt tuleva aasta alguses või veel selle aasta lõpus. Esimese osa avamiseks peaks minema 2012. aasta lõpus.

Harak tegi Ameerikanurga jaoks eraldi allettevõtte, mille juhatuses ta on ning mille tegevjuhiks on ta komandeerinud oma teise ettevõtte arendusdirektori. "Õige pea läheb siin asi tormiliselt käima," lubas Harak.

Oma ettevõtte kaudu Süda Maja aktsionäriks olev kunagine Eesti rahandusminister Madis Üürike on projekti kulgemisega rahul. "Minu teada on lepingud olemas ja ehitus kindel," märkis praegu Rootsis viibiv Üürike. Seni on ehitust mitu korda edasi lükatud.

Kui selle aasta alguses lahkus projektist investor Helios Properties, siis nüüd on lahkunud selle aasta jaanuaris avalikult välja hõigatud Rioja Developments, kelle kohta aasta alguses kirjutati nii: "AS Süda Maja ja Rioja Developments Ltd sõlmisid koostöölepingu Ameerikanurga Kaubandus- ja Logistikaparki tehasekaupluste keskuse ehitamiseks."

Murruste ja Üürike kinnitavad ühest suust, et tegemist on konsultatsiooniettevõttega, kes mingit keskust ehitama ei pidanudki, vaid kelle ülesandeks oli tehasekaupluste kontseptsiooni väljatöötamine.

Rioja on üks meie paljudest partneritest, kes on tänaseks oma ülesande täitnud, märkis Murruste. Nende ülesandeks oli outlet-kontseptsiooni väljatöötamine ja selle elujõulisuse selgitamine, töö tulemusena omame kontseptsiooni ja veendumust, et projekt on elujõuline, lisas ta.

KOMMENTAARID

Tõnis TaggerMaanteeametil on siin ainult kooskõlastaja roll. Vastavalt maanteeameti, Rae Vallavalitsuse ning ASi Süda Maja vahel 16.11.2010 sõlmitud koostöölepingule on Ameerikanurga tehnopargi arendusega seotud Tallinna ringtee ja Tallinna-Tartu mnt ristmike ning Tallinna-Tartu maanteed läbiva tunneli projekteerimise ja ehitamise korraldamine ning rahastamine täielikult ASi Süda Maja kohustus.

Maanteeamet on novembris 2010 väljastanud projekteerimise nõuded teeprojekti koostamiseks Rae valla Ameerika tee ning Tallinna ringtee ja Tallinna–Tartu maantee ristumisaladele (sh Jüri alevikku ja Ameerikanurga arendusala ühendav tunnel). Tehnopargi arendaja ei ole maanteeametile teeprojekti tutvustanud ega kooskõlastamiseks esitanud. 

Toomas Heinaru, Rae valla elektri-, vee- ja soojusettevõtte AS Elveso juht

Ameerikanurga kinnistu ei ole praegu ühendatud Elveso omandis oleva ühisveevärgi- ja kanalisatsiooniga. Elveso ei tea, millal Süda Maja taotleb arenduse ühendamiseks ühisveevärgi- ja kanalisatsiooniga liitumise tingimusi. Meie teada on detailplaneering vallas muutmisel ja enne detailplaneeringu muutuse vastuvõtmist Elveso ka tehnilisi tingimusi ühsiveevärgi- ja kanalisatsiooniga liitumiseks ei väljasta.

Gerd Kiil, Sportland Eesti ASi juht

Meie jaoks tundub see huvitav projekt olevat ja me oleme endiselt nõus sinna minema. Nüüd on küsimus, millal nad selle kõik valmis saavad aga leping on meil sõlmitud küll. Rahulolematuseks täna küll põhjust ei näe.

TAUST* Ameerikanurga kaubandusparki tuleb 13 000 ruutmeetrine hüpermarket, kelle ankurrentnikud on Sportland ja ETK. Kokku tuleb 15 operaatorit.

* 75% on nii hüpermarketi kui ka outleti kaetus operaatorite ja/või kaubamärkidega. Kaubanduse I etapi laiapõhjaline turundus on lõppenud.* Outlet-keskuse arenduses on praegu tegevad: Holder Mathias Architects pearhitektina, samuti SJ International GmbH ja Rohleder Lumby retail konsultantide ning agentidena.* Hüpermarketi peaarhitekt on AMB Arkitekter AS ja konsultant/agent DTZ Stockholmi büroo.* Süda Maja aktsionärid on OÜ Batiment (Madis Üürike), Andres Järving, Veiko Murruste, Elena Murruste ning Heino Harak.* Ettevõtte nõukogusse kuuluvad Tõnis Kotkas, Heino Harak ja Andres Järving.

70aastane Harak Rikaste TOPi üks vanemaid

Heino Harak tuli Äripäeva Rikaste TOPis sel aastal 82. kohale 22,8 miljoni euroga. Ta on üks vanemaid ettevõtjaid edetabelis. Noorpõlves on Haraku suur unistus filmindus. Enne oma ettevõtte asutamist 1991. aastal jõudis ta mõnda aega töötada ka Eesti Energias. Haraku ettevõtte HK Energia-Konsult suurim tulu tuleb Tallinna linna välisvalguse hooldamisest.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474