8. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Goldman: maailma kinnisvaraturgu ohustavad uued mullid

Arenenud riikide kahetasandiline kinnisvaraturg, mille on tinginud mõnede riikide kiirem taastumine globaalsest finantskriisist, võib Goldman Sachsi värske uuringu põhjal viia uute mullide tekkeni.

Goldmani uuringu järgi on suurte keskpankade rahapoliitika tekitanud nn lainetusefekti ka riikides, mis on suutnud globaalse finantskriisi halvimat poolt vältida ning tõstnud nendes riikides eluasemehindu, vahendas CNBC.

Goldmani arvates eksisteerib maailma kinnisvaraturul „kõrge lennuga” riigid, kus eluasemehinnad on tõusnud ja „madala lennuga” riigid, kus eluasemeturu langus tundub olevat pikaajalisem.

„Kõrge lennuga” riigid on Saksamaa, Soome, Norra, Prantsusmaa, Šveits, Iisrael, Kanada ja Austraalia. „Madala lennuga” riikideks peab Goldman Ameerika Ühendriike, eurotsooni perifeeriat kui ka riike nagu Suurbritannia, Jaapan ja Taani, kus kriisi ajal hinnad langesid ning on peale seda stabiliseerunud.

Pank hoiatab, et eluasemeturu risk võib „kõrge lennuga” riikides olla kõige suurem Kanadas ja Norras.

Goldmani sõnul on rahaline leevendus jätkuvalt soosimas neid majandusi, milledel ei ole olulisi probleeme, ent see võib viia uute valikuteni, kuna mitteprobleemsete riikide valitsused tahavad kinnisvaraturu mulli vältida.

Riigid võivad astuda mitmeid samme, näiteks karmistada laenamisreegleid, et summutada nõudlust.

Danske Bank hoiatas eelmisel kuul, et Hispaania kinnisvaraturg on „surnukülm” ning Prantsusmaa kinnisvaraturg on jahtunud peale 2011. aasta lõppu. 

 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474