USA Utah' ülikooli teadlased on avastanud, et biodiislit on võimalik toota ka juustutootmise jääkidest.
Kütust plaanitakse hakata tootma vadakust, mis jääb juustutootmisest üle piima kalgendamisel. Iga kilogrammi juustu valmistamisel saadakse 8 kuni 10 liitrit vadakut, vahendab
auto24.ee väljaannet auto.de.
Vadak on vesine, rohekaskollase värvusega vedelik, mille põhikoostisosaks on piimasuhkur laktoos. Sellele lisanduvad mineraalsoolad, jääkidena leidub ka piimarasva ja vees lahustuvaid valke. Kütust plaanitaksegi toota just vadakus olevast laktoosist.
Ülikooli teadurid on proovipartii uut biodiislit juba tootnud, väidetavalt on selle kasutamisel väljalaskegaasidel juures värske leiva lõhn.
Artikkel jätkub pärast reklaami
Vadakust biokütuse tootmisel on suur potentsiaal, keskmine juustutehas tekitab aastas neli miljonit liitrit vedelaid jääke, millest saaks toota 250 000 liitrit biodiislit.
Kütusetootjad pole siiski ainsad, kes vadakut himustavad, sellele leiavad toormainena kasutust keemia-, farmaatsia-, kosmeetika- ning toiduainetööstus. Vadakupulbrit kasutatakse ka küpsiste, kommide, šokolaadi, jäätise ja kookide valmistamisel.
Vadakust biodiisli tööstuslik tootmine peaks algama nelja aasta pärast.
Autor: Haldusuudised.ee
Seotud lood
„Neutra jaoks on jätkusuutlik kinnisvaraarendus olnud algusest peale põhimõtteline väärtus, mitte lihtsalt turutrend,“ tunnistab Neutra Grupi juht Kenneth Karpov. Seepärast lähtub Neutra kinnisvara arendades rahvusvaheliselt tunnustatud BREEAM-i ja LEED-i sertifikatsioonide nõuetest, et nende uute hoonete keskkonnamõju, energiakasutust ja sisekeskkonna kvaliteet vastaks kaasaja nõuetele.