30. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veskimägi: Elering jäägu majandusministrile

Ministrid Juhan Parts ja Jürgen Ligi arutavad energiaettevõtete jagamist. Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi ütles, et tema hinnangul peaks Elering jääma majandusministeeriumi alla, aga Eesti Energia tuleks viia rahandusministeeriumi alluvusse.

„2013. maiks peab see otsus langetatud olema,“ kommenteeris Veskimägi. Veskimägi on oma seisukohta tutvustanud ka valitsuse liikmetele ning loodab, et Elering jääb Partsi haldusalasse ja terve mõistus võidab.

Veskimägi sõnul on Eleringi MKMi alla jätmiseks kolm põhjust. „Vabariigi valitsuse seaduse järgi on MKMi valitsemisala energeetika ja energeetikapoliitika kujundamine,“ selgitas Veskimägi. Kui meie eesmärk on paljude osalistega konkurentsiturg ja Eesti Energia on seal üks turuosaline, siis on selge, et majandusministeerium ei saa teha energiapoliitikat läbi Eesti Energia, lisas Veskimägi. „Kui tahame anda turule selge sõnumi, et energiapoliitika kujundamise ja turuosalise vahel on Hiina müür, siis nad ei saa olla ühe ministeeriumi alluvuses,“ sõnas Veskimägi.

Teiseks argumendiks nimetas ta seda, et rahandusministeeriumi valitsemiseala on finantspoliitika ning Eesti Energia on finantsinvesteering. „Kui lähtuda elektrituruseadusest, siis Eleringi ülesanne on energia varustuskindluse tagamine. Kuid MKMil on keeruline ülesandeid täita, kui Elering ei ole tema valitsemisalas,“ lausus Veskimägi.

Kolmas argument on MKMi valitsemisalas olev konkurentsiamet, mis jälgib hinda ja konkurentsi. „Konkurentsi järelevalve rangus on palju tõsisem, kui hinna järelvalve aspekt. Seega kui konkurentsiamet on MKMi valitsemisalas ning teostab Eesti Energiale konkurentsi- ja hinnajärelvalvet, siis on loogiline, et konkurentsi järelevalve tuleb institutsionaalselt lahutada,“ selgitas Veskimägi.

Seega ei saa olla võimalik olukord, kus järelvalvet ja turuosaline on ühes valitsemisalas, lisas ta.

 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474