7. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arumäe: elektri hinnatõusule vaatamata oli inflatsioon mõõdukas

Üle pika aja oli taas põhjust inflatsiooninumbrit oodata - täna siis selgus, palju elektrituru avanemine inflatsioonile mõju avaldas, ütles SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe.

"Elektri hind tõusis seoses turu avanemisega 24 protsenti. Ehk siis kogu tarbijahinnaindeksi tõusus ligi 1 protsenti tuli elektrihindade kallinemisest, täpsemalt 0,9 protsenti," ütles Arumäe. "Aastane inflatsioon kokku oli 3,4 protsenti ehk samal tasemel kui eelmisel kuul, seda vaatamata sellele, et kuuga tõusid hinnad kokku 0,7 protsenti ehk siis rohkem kui ühelgi eelmistest kuudest alates 2012. aasta märtsist."

Arumäe selgitas, et elektri hinna tõus sattus üsna soodsale ajale, kus alusinflatsioon on aina alanenud ning muud hinnasurvet kuigi palju ei ole. "Olulisima tasakaalustajana elektri hinnatõusu leevendamisel on nafta hind madalam kui eelmisel aastal samal ajal, mis transpordikulusid vähendas. Tarbijate õnneks jääb nafta hind tõenäoliselt enamus aasta jooksul madalamaks eelmise aasta tasemest," hindas Arumäe.

Elektri hinna tõusu pehmendavaid tegureid sattus tema sõnul samale ajale veelgi. "Lisaks üldiselt alanevale alusinflatsioonile olid mõned jaanuarile omased hinnalangused, näiteks riiete soodusmüügid. Erakorralise asjaoluna sattus ka Tallinna ühistranspordi tasuta sõidu jõustumine samale ajale," loetles Arumäe. "Selle viimase mõju ei ole küll väga suur, ühiskondliku transpordi osa kogukuludes on vaid 2,9 protsenti, samal ajal kui eratranspordivahendite ekspluatatsioon on 7,7 protsendi osakaaluga. See tähendab, et suuremat mõju inflatsiooni alanemisele avaldas nafta hinna alanemine maailmaturul."

Administratiivsetest maksutõusudest jaanuaris oli Arumäe sõnul üsna tavapäraselt aktsiisimaksude tõstmine, mis suurendas veidi tubaka ja alkoholi hindu.

"Jaanuari inflatsiooninumbris ei olnud midagi eriti üllatavat," võttis Arumäe kuu kokku. "Elektri hinna tõus vabaturule jõudnuna vastas enam-vähem nendele ootustele, mis välja pakutud oli. Elektri hinna tõus sattus üsna soodsale ajale. Aga riskina jääb ikkagi üles elektrihinna tõusu levimine ka muudesse kaupade ja teenuste hindadesse edaspidi järgmiste kuude jooksul. Praeguste prognooside kohaselt jääb inflatsioon 2013. aastal siiski talutavale ja mõistlikule tasemele, allapoole 2012. aasta inflatsiooni määra."

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474