7. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swed: jaanuari tarbijahindu tõstis enim elekter

Swedbank Eesti peaökonomisti Tõnu Mertsina hinnangul tõstis jaanuaris tarbijahindu enim elektri kallinemine ja veidi leevendas ühistranspordi odavnemine.

Järgneb Tõnu Mertsina kommentaar jaanuari tarbijahinnaindeksile:

Tarbijahindade 0,7% kasvu detsembriga võrreldes panustas oodatult enim elektrihinna kallinemine. Nii aktsiisitõusust kui ka soodusmüükide lõppemisest tingituna toetas kasvu ka alkohoolsete jookide ja tubaka kõrgemad hinnad. Samas kompenseeris osaliselt tarbijahinna kasvu tasuta linnatranspordi sisseseadmine Tallinnas ning ulatuslikud aastaalguse soodusmüügid riietele ja jalatsitele.

Toiduainete ja mootorikütuse hinnakasv kiirenes kuises võrdluses vastavalt 0,8% ja 0,6%ni. Toiduainete maailmaturuhinnad on alates möödunud aasta sügisest suurema põllumajandustoodangu tõttu alanenud. Samas on oodata põllumajandussaaduste nõudluse kasvu, mis survestab toiduainete hindasid kasvusuunas. Samuti on raskete loodustingimuste mõju põllumajandustoodangule viimasel ajal kasvanud, mis muudab hinnad volatiilsemaks. Vaatamata nafta maailmaturu suhteliselt nõrgale nõudlusele võrreldes tootmisega, on nii toornafta kui kohalikud kütusehinnad viimastel nädalatel mõnevõrra tõusnud. Majandusaktiivsuse kosudes võib  oodata kütusehindade kasvu jätkumist.

Tarbijahindade muutus sõltubki oluliselt majandusaktiivsusest nii globaalses plaanis, eurotsoonis ning sealt edasi ka Eestis. Hinnakasvu olulist kiirenemist lähikuudeks ette näha ei ole.

Alates möödunud aasta kevadest on aasta võrdluses administratiivselt reguleeritud hindade kasv aeglustunud. Seevastu mittereguleeritavate hindade kasv on kiirenenud. Kuna alates jaanuarist on elektri hind valdavalt turul vabalt kujunev ning on arvestatud mittereguleeritavte hindade hulka, on selle kategooria hindade kasvu kiirenemine veelgi märgatavam.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474