Autor: Juuli Laanemets • 14. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sajad paneelmajade rõdud on eluohtlikud

Sadade paneelmajade rõdu esipiirdepaneelid on varisemisohtlikud, selgub Tehnilise järelevalve ameti ülevaatest. Kortermajadele on mõistlik teha tervikrenoveerimist, et tagada ühtlasi elamute tervislik sisekliima, ütles Eesti Korteriühistut liidu (EKÜL)  juht Urmas Mardi. 

Mardi ütles, et kortermajade põhikonstruktsioonid, samuti kütte- ja kanalisatsiooniseadmeid vajavad regulaarset kontrolli. "Nende unarusse jätmine võib viia halvimal juhul koguni raskete, eluohtlike õnnetusteni ning materiaalse kahjuni, mis võib küündida kümnete tuhandete eurodeni, " hoiatas Mardi.

Muretsemiseks on põhjust just vanemate korterelamute elanikel, sest tehnilise järelevalve ameti hiljutise uuringu kohaselt on sadade 1960-1990 ehitatud suurpaneel-korterelamute rõdude esipiirdepaneelid varisemisohtlikus seisukorras.

"Lagunenud nõukaaegsed rõdud kujutavad endast otsest ohtu majaelanike elule ja tervisele," rääkis Mardi. "Väljaulatuva rõdu konstruktsioonide remonti praeguses KredExi toetusmeetmes otseselt välja toodud pole, samas kuulub rõdu hoone väliskonstruktsioonide hulka ja on oma olemuselt tihti väga tihti külmasillaks. Meie hinnangul peaks rõdude renoveerimine kuuluma energiatõhususe tõstmise terviklahendusse, kuid võiks kaaluda eraldi toetusmeetme loomist rõdude korrastamiseks või ehituseks – ilus ja korras rõdu loob ju elukeskkonnale lisaväärtust.”

Mardi peab vanema korterelamu puhul ühistule parimaks lahenduseks siiski elamu tervikrenoveerimist. "Tervikrenoveerimine annab energia säästmisel parima tulemuse, aga parandab ka oluliselt elamu sisekliimat ning tagab seeläbi maja elamisväärsena püsimise täiendavateks aastakümneteks," nentis ta.

Mardi sõnul paneb muretsema ka gaasiavariide rohkus. "Samas ülevaatest selgub, et kõige enam gaasiavariisid leidis enim aset eluhoonetes ning valdavalt oli tegemist kortermajade ühisomandis olevate gaasitorustike pihkamisega," vahendas ta. Tasub meelde jätta, et tsentraalgaasi kasutavas majas vajab gaasitorustik regulaarset kontrolli, mida peab kindlasti läbi viima vastava eriala spetsialist. Tähelepanu tasub pöörata ka vee- ja kanalisatsioonitorustikule, et tuvastada võimalikke lekkeid.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474