Autor: Juuli Laanemets • 24. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kindlustusturul seadused muutuvad

Liikluskindlustuse seadus hakkab kehtima juba sellel sügisel. Teine, kindlustusturgu mõjutav kindlustustegevuse seadus, jõuab eelnõuna parlamenti sügisel, et jõustuda juba osaliselt järgmine kevad.

Kindlustusmaaklerite konverentsil esines Rahandusministeeriumi kindlustuspoliitika osakonna juhataja Siiri Tõniste kes ütles, et olemasolev seadus oli ajale jäänud jalgu. „Turg, kindlustusandjate ja –võtjate soovid olid juba eest ära liikunud. Töögrupid valmistasid seadust ette  4-5 aastat.“ Ta tõi välja uue seaduse väljatöötamise põhjused:

• Liikluskindlustuse korralduse arusaadavamaks muutmine kindlustuskaitse omandamisel ja kannatanute nõuete rahuldamisel

• Kohustusliku liikluskindlustuse regulatsiooni võlaõigusseadusega kooskõlla viimine

• Kindlustamata sõidukite liikluses osalemise vähendamine

• Liiklusohutuse suurendamisele kaasaaitamine

Tõniste ütles, et liikluskindlustuse põhiolemus ja selle tugisüsteem jääb endiseks ka uues seaduses. Uue seaduse põhimõtted

• Liikluskindlustuse leping saab olema uue struktuuriga ehk tavaline kindlustusleping

• Kahju käsitlemise võimalus oma kindlustusandja poolt

• Uued tagasinõude alused

• Tervikuna kindlustamata sõidukite teema

• Automaatne kindlustuskaitse ja romud

Teine kindlustusmaastikku mõjutav seadus, mis Tõniste sõnul on praegu väljatöötamise faasis, on uus kindlustustegevuse seaduse eelnõu. „ 14. aprillil lõppes mitteametlik kooskõlastusring. Eelnõu peab valitsusse jõudma oktoobris 2014 ning tahame seaduse vastu võtta jaanuaris 2015. Täies ulatuses jõustub seadus 1. jaanuar 2016, üleminek algab märtsis 2015,“ loetles Tõniste tähtaegu.

Euroopast alguse saanud projekt Solventsus II rakendamiskohustus Eestis andiski tõuke uue kindlustustegevuse seaduse väljatöötamiseks. „Projekt mõjutab eelkõige kindlustusandjaid ja finantsjärelevalveid kogu Euroopas, nii ka Eestis. Vähem puudutab otseselt kindlustuse kliente ja ka vahendajaid. Kolm olulist märksõna mida välja toon on: kindlustusandjate riskijuhtimissüsteem, kindlustusandja riskiprofiilile vastavad usaldatavusnõuded ja suurem avalikustamine.

Tõniste rõhutas, et kindlustusvahenduse teema on eelnõus reguleeritud peatükis 10. „Kindlustusvahendus on nii suur alateema, et vääriks lausa omaette uut seadust. Praegu menetleb Euroopa Nõukogu  eelnõu IMD2 aga see toppab praegu ning kindlustusvahendusseadus on jäänud praegu tähtsuselt kuuendale tasandile,“ selgitas Tõniste tausta. „Kindlustusvahenduses on oluline teema kindlasti lojaalsus ja regulatsioonis kohustusena kirjas. Maaklerid ju müüvad ennast läbi usalduse.“

Kohustuslikud kindlustused, mis hetkel eelnõudena menetlemisel:

Tervishoiutöötajate vastuskindlustus regulatsioon ja uue sõnastuse saab välismaalaste kohustuslik ravikindlustus.Koalitsioonilepingus on tööõnnetus- ja kutsehaiguskindlustuse võimalik reanimeerimine.

Liikluskindlustusseadus võeti vastu 26. märtsil ja jõustub 1. oktoobril 2014.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474