6. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aknad särama kerge vaevaga

Akende pesemisega võib hakkama saada pea igaüks, kui vaid teada õigeid võtteid. Oluline on kasutada selleks tööks sobilikke vahendeid, et töö kiirelt sujuks.

Kevadel kui päike paistab kõrgemalt, tekib vajadus akende pesemise järele. Kui tellida selleks töö teostajaks professionaal, siis pole muud kui leida sobiv tegija ning aeg. Kui pesta aknaid omajõududega, siis tasub varakult enne planeeritavat aknapesupäeva üle vaadata aknapesuvarustus, vajadusel soetada uued tarvikud. Akende pesemisel kõige olulisem töövahend on klaasikuivataja. Akende pesemise kiirus sõltub just kuivataja kvaliteedist. Kui kuivataja kuivatab pinda halvasti, siis jääb see hallikas või triibuline ja hea tulemuse saavutamiseks  tuleb palju teha lapiga lisatööd.

Mis teeb ühest kuivatajast hea kuivataja:

- kuivataja tähtsaim osa on kumm. Oluline, et seda saaks vahetada. Kui kumm ei ole enam töökorras ja jätab kuivatamisel veejälgi, piisab vaid uue kummi ostmisest.

- kuivatuskummi materjal peab olema pehme kumm, kui kuivataja on jäik plastmassitaoline, siis see ei kuivata klaasi korralikult

- kui on vajadus pesta kõrgeid aknaid, siis tasub arvestada, et klaasikuivataja tuleb kinnitada ka varre otsa, seega peab kuivataja sobima kasutatava varrega.

Mida veel?

• Kindlasti vajame akende pesul ühte head mikrokiust klaasilappi, millega kuivatada aknale jäänud veejälgi.

• Lisaks vajame ka klaasipesurit, mille plüüskangas võiks olla ka mikrokiust, sel juhul ei tilgu pesuvett nii palju maha, mikrokiud hoiab selle paremini endas. Sama tarvikuga kuivalt saab näiteks ka laest tolmu pühkida.

• Lisaks nimetatud tarvikutele on abiks tavalised lapid, milleks võivad olla äravisatavad vanad kangad. Need lapid on mõeldud kuivataja kuivatamiseks, aknalauale asetamiseks, et vältida pesuvee laiali jooksmist ning ka raamide puhastamiseks.

• Kui on tegemist kõrgete akendega, siis on vajalik ka pikk vars.

Akende pesemine

Akende pesemiseks valige poolpilves ilm, kuuma päikese käes kuivavad aknad ise kiiresti ja jäävad laigulised.

Akna pesemiseks ei pea kasutama ilmtingimata aknapesuainet, piisab kui vette lisada tilgake  nõudepesuainet. Kui aknaid pestakse talvel, siis on külmumise vältimiseks oluline kasutada aknapesuainet, mis sisaldab alkoholi.

Aknapesu etapid:

1. Puhastatakse raamid, selleks kasutada niisket lappi, või väga määrdunud akende puhul ka švammi või ka pesuharja.

2. Aknaklaaside pesemist alustatakse välimisest klaasist. Klaas pestakse kas klaasipesuriga, švammiga või lapiga.

3. Aknad kuivatatakse klaasikuivatajaga. Kuivatamiseks on kaks põhilist võtet:

a) kuivatatakse ülevalt alla ja lõpus alumine serv horisontaalselt;

b) nn „proffide-võte“- esmalt tehakse akna servad ja siis korjatakse klaasil olev vesi ussikujuliste. liigutustega ära. Kuivatamise puhul on oluline, et kuivatamise käigus vahepeal kummi klaasist lahti ei tõsteta. Kui kaob akna ja kummi kontakt, siis sinna jääb jälg, mida on hiljem vaja lapiga kuivatada.

Mõlema meetodi puhul jälgige, et kummi ei suru liialt tugevalt vastu akent, sel juhul hakkab see hüppama ja klaasile jäävad veejäljed, mida tuleb eraldi kuivatada. Kumm tuleb aeg-ajalt lapiga (nn tavalise lapiga) kuivatada, kui see on kasvõi korraks klaasilt üles tõstetud. Kui kuivatatakse pika varre otsas oleva klaasikuivatajaga, siis ei saa iga tõmbe järel lapiga kummi kuivatada. Sel juhul tasub koputada kuivataja kuivemaks vastu akna seda osa, mida veel ei ole kuivatatud.

 

 

 

 

 

Mõlema võtte puhul võib vasakus käes hoida kuivaks väänatud klaasipesurit või lappi, et korjata aknalt tulevat vett.

4.Peale kuivatamist tuleb kuivatada ka klaaside servad, sinna jääb alati vesi.

Oskuslikult aknaid pestes võib aknaklaasi kohta aega minna vaid paar minutit või veelgi vähem. Tavaliselt on kõige aeganõudvam just raamide ja aknavahede puhastamine. Kui aknapesu pole nii vaevarikas, siis on tahtmist seda teha sagedamini kui kaks korda aastas ja nautida kogu aeg puhtusest säravat vaadet.

Kõige olulisem akna pesul:

1. ära kasuta ajalehepaberit, see määrib

2. soeta korralikud tarvikud (klaasikuivataja, mikrokiust klaasilapp), enne kui ostu teed, kontrolli kas kuivatuskumm on pehme

3. õpi kasutama aknakuivatajat

Autor: Helge Alt

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474