Autor: Juuli Laanemets • 13. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Turvasektori palgad kergitavad teenuse hinda

Turvaturu maht on viimastel aastatel tõusutrendis, vedades üles ka turvatöötajate palgakasvu selgus iga-aastaselt turvaturu uuringust. Turvaliidu hinnangul kergitab see omakorda teenuse hindasid.

Eesti Turvaettevõtete Liidu (ETEL) andmetel on turvaturu kogumaht 2013.aastal oli üle 132,2 miljoni euro, millest 58,8 miljonit moodustas valveteenuste kogumaht ning 44,1 miljonit eurot turvatehnika müük, paigaldus ja hooldus.

Teenuste põhiselt on suurema tõusu teinud mehitatud valve, kus eelmise aastaga võrreldes oli kasv 10,6%. Valveteenuste kogumaht on suurenenud ligemale 8% ja turvatöötajate keskmine palk on tõusnud 10,8%.

Turvatöötajate koguarv suurenes eelmisel aastal ligikaudu 6%. „See on märgiks, et kindlasti jätkub ettevõtete konkureerimine kvaliteetsele tööjõule koos palgatõusu survega. Samas tingib see omakorda turvaettevõtete teenuse hinnatõusu,“ ütles ETELi tegevdirektor Kaupo Kuusik.  Turvatehnika paigalduse valdkonna näitajad on eelnevate perioodidega võrreldes kõrgeimad, nii valdkonna käibenäitajate kui tehnikapaigaldus-spetsialistide töötasudes.

Turvaturu liidripositsiooni hoiab 42% -ga G4S Eesti, parandades tihedas konkurentsis oma käibetulemusi. Suurima käibetõusu saavutas turvaturul teist positsiooni omav USS Security Eesti 12,4% -ga.

„Positiivseks uuringutulemuseks on see, et võrdluses eelnevate aastatega on jätkumas  kasvutrend ja turvaturu kogumaht kasvas aastaga pea 4%, mis on selge signaal tarbijate kasvavast vajadusest turvateenuste järgi,“ sõnas Kuusik. „Teenuseturul on eelistatud innovatiivsed lahendused, sest klientide ootuseks on mitmekülgsed komplektsed turvateenused.“

• Turvavaldkonnas tegutsevad ettevõtted on tööandjaks üle 6050 inimesele (kasv +2,6 %)

• Turvatöötaja tööülesandeid täidavad sellest 4855 inimest (+6 %) ja tehnika paigaldusega on hõivatud 375 inimest

• Turvatöötajate keskmine palk kasvas 10,8 % ja tehnika paigaldusega tegelevate töötajate palk 7,4 %

ETEL küsitlus eelmise perioodi turvaturu näitajate kohta toimus 18. kord. Uuringus osales 24 turvavaldkonnas teenuseid ja tooteid müüvat ettevõtet, kelle teenusemahud moodustasid hinnanguliselt 87% turukäibest. Küsitluse andmed kajastavad suuremate turul osalejate majandusandmeid ja eelnevate perioodide trendide analüüsi.

ETELi tegevdirektor Kaupo Kuusik esineb haldusuudiste ja ETELi korraldataval Turvakonverentsil, rohkem saab lugeda SIIT. Konverentsi osalejate nimekirja näeb SIIT.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474