29. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mupo: Grafiti põhjustab suurt rahalist kahju

Munitsipaalpolitsei Amet ja Elektrilevi otsivad lahendusi järjest enam levivale illegaalse tänavakunsti ohjeldamiseks. Nende sõnul pole ükski seni katsetatud meetmetest aga andnud soovitud tulemust. Eriti suurt kahju on toonud selline omalooming Elektrilevile.

„Meie ülesanne on jälgida, et linnaruumis olevad hooned oleksid puhtad, paraku on viimasel ajal sodimine ja kritseldamine muutumas massiliseks,“ selgitab grafitiprobleemidega tegeleva Mupo heakorra- ja noorsoosektori juhtivinspektor Kätlin Müürsepp. „Kui kinnistu omanik organiseerib talle kuuluva objekti puhastamise või ülevärvimise, siis on vaid loetud päevade küsimus, kui sama koht on jälle soditud.“ Tema sõnul juhtus nii näiteks Tehnika tänava raudteeviaduktiga. Eriti suuri probleeme on omaloominguline „tänavakunst“ põhjustanud Elektrilevile.

Elektrilevi andmetel soditi ainuüksi 2013. aastal Harjumaal 155 alajaama, lisaks hulgaliselt elektrikilpe ja kaablikappe, tekitades firmale 100 000 euro väärtuses kahju. Statistiliselt tähendab see, et ligikaudu iga kahe päeva tagant lisandub Tallinnas jälle mõni soditud alajaam, mille puhastamisega peavad Elektrilevi töötajad tegelema hakkama. Lisaks nõuab see ka täiendavat materiaalset ressurssi, mis kulub kritseldajate tegevuse tagajärgede likvideerimiseks.

Kõige probleemsemad kohad on Lasnamäe ja Kristiine linnaosad. Elektrilevi Tallinna piirkonnajuhi Rainer Järve sõnul näitab statistika nendes linnaosades seda, et keskmiselt soditakse iga kuu 3-4 alajaama. Järve sõnul korraldasid nad ühe sodijate meelispaiga juures, Tuisu tänaval, ka väikese eksperimendi – niipea kui alajaam täissoditi, võõpas Elektrilevi selle üle. Kuu aja jooksul tuli värvimas käia koguni viieteistkümnel korral.

„Puhtfüüsiliselt ei jõua me mõnikord värvimistöid veel lõpetadagi, kui need jälle täis soditakse. Lõpetades ühe piirkonna alajaamade värvimise, on esimesed juba rikutud,“ oli piirkonnajuht nõutu. „Linnaosade valitsused nõuavad alajaamade korrashoidu ja nende üle värvimist, kuid selleks kulutatava raha võiksime hoopis suunata liinide ning alajaamade korrashoiuks," sõnas Järv. Paraku tuleb neil aga pidada donkihhotlikku võitlust huligaanidega, kelle tegevusel ei näi lõppu.

Järv hoiatab, et elektriseadmete läheduses varitsevad mitmed ohud ning sealne illegaalne tegutsemine võib kurvalt lõppeda.

Munitsipaalpolitsei ja Elektrilevi paluvad kõigil, kes näevad alajaamade sodijaid, anda sellest koheselt teada munitsipaalpolitsei infonumbril 14410 või Elektrilevi rikketelefonil 1343. Võimalusel palutakse olukord fikseerida näiteks mobiiltelefoni kaameraga.

 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474