4. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seadusemuudatus võimaldab taadelda tarbearvesteid statistiliselt

Valitsus kinnitas Mõõteseaduse muudatused, mis loovad võimalused tarbearvestite statistiliseks taatluseks alates 1. juunist 2015.

Statistilise taatluse korral kontrollitakse juhuslikkuse alusel teatud osa arvestite kogumist ning nende positiivse taatlustulemuse korral loetakse kõik kogumis olevad arvestid taadelduks, selgitatakse tänases Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi pressiteates. Tänasel valitsuse istungil toodi näiteks, et kui kogumi suurus jääb vahemikku 1201 kuni 3200 arvestit, peab neist taatlema juhusliku valiku alusel 80.

Esimesena rakendatakse statistilist taatlust kaugloetavate elektriarvestite puhul, mis peavad olema paigaldatud kõikidele tarbijatele 1. jaanuariks 2017. Hetkel paigaldatavate kaugloetavate elektriarvestitega saadakse arvesti näidud kauglugemise teel ning infovahetus arvestiga toimub enamasti kord tunnis. Seetõttu on kaugloetava arvesti puhul tegemist väga operatiivse moodusega rikete avastamiseks ning iga arvesti eraldi taatlemiseks vajadus puudub.

Vee- või võrguettevõtjale, kes kasutab tarbearvestitega tehtud mõõtmistulemusi tehingutes klientidega, lisandub seadusemuudatusega kohustus pidada tarbearvestite kohta registrit ja esitada alates 1. jaanuarist 2016 igal aastal Tehnilise Järelevalve Ametile elektrooniline tarbearvestite kasutamise teatis.

Seadusemuudatusega vabastatakse Eesti siseriikliku tüübikinnituse nõudest mõõtevahendid, millele on mõnes EL-i liikmesriigis väljastatud tüübikinnitustunnistus enne 30. oktoobrit 2006. Muudatus võimaldab Eestis kasutusele võtta ja taatluslaboritel taadelda teistes liikmesriikides kasutusel olevaid mõõtevahendeid, nagu näiteks kütusetankureid ja automaatkaalusid. Praegu kehtiva seaduse kohaselt neid Eestis kasutada ei saa. See muudatus toob kaasa suurema valikuvõimaluse kasutatavate mõõtevahendite osas ning soodustab mõõtevahendite vaba liikumist siseturul.

Valitsuse nägemuse järgi peaks seadus jõustuma 1. juunil 2015. a. Järgmisena hakkab seaduse eelnõu menetlema Riigikogu.

Autor: haldusuudised.ee toimetus

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474