Autor: Aira Tammemäe • 3. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ober-Haus: Eesti hea, Leedu super, Läti peavalu

Täna avalikustas Ober-Haus kolme Balti riigi kinnisvaraturu ülevaate, millest selgus, et Eesti kinnisvaraturg on pigem stabiilne, Leedu kõige suurema potentsiaaliga ja Lätis valitseb must masendus.

Ober-Hausi Kinnisvara juhatuse esimehe Tarmo Kase sõnul on käesoleva aasta algus olnud nii Lätis kui Leedus kohutav. „Meelsus on negatiivne. Leedus on väike europaanika. Sellist seisu ei mäletagi viimase viie aasta jooksul,“ tõdes Kase. Kui Leedus on hoolimata kesisest aasta algusest kinnisvaraturul suur potentsiaal, siis Lätis toimuv paneb kõhklema.

Ärikinnisvara turg näitab kõige suuremat potentsiaali Leedus

Leedus on hetkel käimas rohkelt uusi arendusi, millega alustati kaks aastat tagasi. „Hinnatase on Leedus grammi võrra kõrgem kui Eestis ja Lätis. Leedus tuleb väga huvitav aasta,“ kinnitas Kase. Tallinnas on suurematest arendustest stardivalmis Tallinn Gate, Tallink City ja Pro Kapital. Tootlused ärikinnisvaral on jätkuvalt langustrendis, Kase sõnul on see arendajale hea seis. Kaubanduskeskustes suurusega üle 5000m2 on rendipinda elaniku kohta Tallinnas 1,27, Riias 0,93, Vilniuses 0,79 m2 . „Nõudlus on suur, viimased tehingud on tehtud 7% tootlusega. Hea kaubanduspind on väga hinnas,“ tõdes Kase. Tema sõnul on Eestis uute kaubanduspindade operaatorina esirinnas Maxima, kes on avalikult välja öelnud eesmärgi saada aastaks 2016 Eesti jaekaubanduse liidriks. „Maximast me veel kuuleme lähiajal. ETK on muutunud aktiivsemaks, räägib võrdselt teiste suurte operaatoritega. ETK on valmis käima välja kõrgemat rendihinda,“ tõi Kase välja mõned märksõnad. Riias on kaubanduskeskuste pindadega tehtud vaid üksikuid tehinguid. Kaubanduspindade osas soovitas Kase uusi arendusprojekte käivitada eelkõige Leedus: „Ostetakse enne ära, kui arendus valmis.“

Büroopindade ülevaatest ühtegi silmatorkavat trendi ei ilmnenud. Üürihinnad on Kase sõnul ääretult mõistlikul tasemel. Tema hinnangul on Arco Vara maakleri väljaütlemine, et kontoripinna üürihinnad kukkuvad poole võrra ebareaalne. „Me ei ole kindlasti nõus Arco Vara seisukohaga. Need büroohooned, mis täna on reaalses töös, nendega ei tule kohe kindlasti mingit probleemi. Kvaliteetse büroopinna järgi on nõudlus suur. Tänane hinnatase on mõistlik, vastuvõetav rentnikule,“ kinnitas Kase. Ober-Haus Kinnisvara analüütiku Rain Rätti sõnul sai Tallinnas aastal 2014 valmis 16 000m2 uut büroopinda, Vilniuses 25 400 m2. Aastal 2015 peaks Vilniuses valmima juba 62 700 m2, Tallinnas  45 000 – 50 000 m2. „Tallinnas A-klassi büroopinna vakantsi ei ole. Uute büroode rentnikud otsivad eelkõige kvaliteetsemat pinda, kasvud tulevad samuti IT-sektori laienemisest ja ekspordile suunatud ettevõtete edust, nemad otsivad A ja AA klassi bürood,“ selgitas Kase. Mõningane tagasilöök võib tulla B-klassi büroopindade täituvuse osas. „ Vakants suureneb või omanikud peavad investeerima.“ Rätt näeb mõningast ohtu büroopindade ületootmises paari aasta jooksul. „Kui need kõik korraga valmis saavad, siis võib tekkida ajutine ületootmine,“ tõdes Rätt.

Elukondliku kinnisvara turul ei ole vähemalt Eestis ja Leedus mõtet kriisist rääkida

Kolme pealinna elukondliku kinnisvara turul läheneb Tallinn buumiaja tipule. „Eesti kasv on olnud meeletu, Leedu turg on liikunud ääretult stabiilselt. Lätis oli kuumenemine buumiajal kõige hullem ja kukkumine räigeim, samas on seal  hetkel kõige tagasihoidlikum kasv. Just Leedus on kõige turvalisem kinnisvaraturg,“ kommenteeris Kase.  Raportist lähtub, et keskmise kuupalga eest saab Tallinnas osta 0,65, Riias 0,72 ja Vilniuses 0,53m2 elupinda. „Täna on kõige odavam kinnisvara Riias. Riia ja Vilniuse äärelinna korterid on oluliselt odavamad kui Tallinnas. Mustamäe ja Lasnamäel on meil toimunud oluline hüpe hindades, viimasel aastal on siiski paigalseis või isegi väike langus,“ tõi Kase välja kolme riigi erinevused. „Mina usun, et Tallinnas tehingute arv lähiajal kukub, kuid isegi sellisel juhul on olukord meil hea. Kui vaadata numbreid, siis Riia turg on kõige nigelam. Kriisist ei ole mõtet Eestis rääkida, mingit paanikat ei ole. Leedu on see, kuhu tasub vaadata.“ Magalate piirkonnas asuvate korterite ruutmeetri hindades on kolme pealinna vahel suured erinevused. Riias saab korteri kätte 550-800 euroga m2, Vilniuses vahemikus 900-1200, Tallinnas 1100-1400 eurot.

Tallinna korterite ostu-müügitehingute arv vähenes eelmisel aastal 2,9%. Kase sõnul on kasvanud ilma pangalaenuta tehtavate tehingute arv. „See on viimase aasta trend. Umbes poole moodustavad pangalaenu abita tehtud ostud. Pangad on konservatiivsemad. Ma ei mäleta, millal meie maakler viimati näiteks Nordeas käis,“ tõi Kase välja ühe põhjuse. „Murelikuks teeb vast see, et Tartu elukondliku kinnisvara turg on selle aasta esimestel kuudel jätkuvalt miinuses -10% ja seda juba eelmise aasta miinusest. Pärnus muutusi pole. Narvas on toimunud suur muutus. Tehingute arv -10%. Üüri hinnad võib seal jagada kahega sellest, mis oli aasta tagasi. Keegi veel müüma ei torma, aga inimesed on ärevad,“ tõi kase välja muutused maakondlikul turul. Kõige valusam kaotus oli Tartus, tehingute arv kahanes 12%, uue müüki tulnud pinna tõttu on  keskmine hind samas kasvanud. „Väga oluliselt on Tartus kasvanud üüripakkumiste hulk, mis on kummaline, kasv on peaaegu 50%,“ viitas Kase. Analoogselt Tartuga on ka Tallinna üüriturul pakkumiste arv suurenenud. Praegu on pakkumisi Tallinnas 15% rohkem kui eelmisel aastal, hinnad on samas alla tulnud 10-20%. „Pärnus ja Tallinnas on huvitav see, et soomlased realiseerivad ja venelased ostavad. Tegelikult on Tallinnas elukondliku kinnisvaraturu seis püsiv ja meie usume, et sel aastal nii ka jätkub,“ ütles Kase kokkuvõtteks.

Ober-Haus Kinnisvara tegutseb kogu Balti ja Skandinaavia regioonis ning annab hetkel tööd enam kui 300-le kinnisvaraeksperdile rohkem kui 30-nes esinduses kogu regioonis.Ober-Hausi Kinnisvara kuulub Skandinaavia suurimasse kinnisvaragruppi Realia Group Oy

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474